History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1. Who among the following was a great ruler of Kalinga in ancient times ?
(a) Kharavela
(b) Mayurasarman
(c) Bindusara
(d) Ajatashatru
Answer: C,Bindusara

2. In the sixth and fifth centuries B.C., the most remarkable king of the Haryanka line was
(a) Bimbisara
(b) Sisunaga
(c) Udayi
(d) Ajatashatru
Answer:A, Bimbisara

3. Chandragupta Maurya’s empire extended in the north -west upto
(a) Indus
(b) Sutlej
(c) Hindukush
(d) Ravi
Answer:C, Hindukush

4. Chandragupta Maurya overthrew the power of Nandas at
(a) Taxila
(b) Sravana Belgola
(c) Ujjain
(d) Magadha
Answer:D, Magadha

5. The official religion during the rule of the Sunga dynasty was
(a) The Ajivika religion
(b) Brahmanism
(c) Buddhism
(d) Jainism
Answer: B,Brahmanism

6. The Huna leader Mihirgula was defeated by
(a) Rajyavardhana
(b) Buddhagupta
(c) Chandragupta
(d) Yashodharman
Answer: D,Yashodharman

7. The name by which Ashoka is generally reffered to in his inscription is
(a) Dharmakirti
(b) Priyadarshi
(c) Dharmadeva
(d) Chakravarti
Answer: B,Priyadarshi

8. Pulakesin II was a contemporary of
(a) Harsha
(b) Chandragupta Maurya
(c) Samudragupta
(d) Ashoka
Answer: A,Harsha
9. In early ancient India, the largest urban centre was
(a) Pataliputra
(b) Kanauj
(c) Taxila
(d) Kausambi
Answer: A,Pataliputra

10. Lichchavi princess Kumara Devi was married to
(a) Pravarasena
(b) Harshavardhana
(c) Chandragupta II
(d) Chandragupta I
Answer:D, Chandragupta I



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD