Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz for SSC CGL 2016

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1. If P $ Q means P is the brother of Q; P # Q means P is the mother of Q; P * Q means P is the daughter of Q in A # B $ C * D, who is the father?
A.  D        
B.  B
C.  C        
D.  Data is inadequate

Ans. A

A is the mother of B, B is the brother of C and C is the daughter of D. Hence, D is the father.
A      (Parents)            D
|                                |
|                                |
B – is – Brother – of – C


2. A and B are children of D. Who is the father of A? To answer this question which of the statements (1) and (2) is necessary?
(1). C is the brother of A and the son of E.
(2). F is the mother of B.
A.  Only (1)          
B.  Only (2)
C.  Either (1) or (2)          
D. (1) and (2) both
Ans. B
A and B are children of D.
From (1), C is the brother B and son of E.
Since, the sex of D and E are not known. Hence (1) is not sufficient to answer the question.
From (2), F is the mother of B. Hence, F is also the mother of A. Hence D is the father of A.
Thus, (2) is sufficient to answer the question.

3. Aman said – “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Aman related to the girl?
A.  Brother           
B.  Grandfather
C.  Husband         
D.  Father-in-law
Ans. D
Explanation:
The girl is the wife of grandson of Aman’s mother i.e., the girl is the wife of son of Aman. Hence, Aman is the father-in-law of the girl.

4. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that doesn’t belong to the group?
A. Swan
B. Seal
C. Frog
D. Cat
Ans. D
Except cat all are aquatic animal.

5. In the series 3, 9, 15, …… what will be the 26th term?
A. 165 
B. 150
C. 153 
D. 156
Ans. C
Clearly, 3 + 6 = 9, 9 + 6 = 15,…..
So, the series is an A.P. in which a = 3 and d = 6.
Therefore 26th term = a + (26 – 1) d = a + 25d = 3 + 25 x 6 = 153

6. Select the one which is different from other three responses.
A. 5,3,2,9
B. 2,4,3,9
C. 1,4,3,8
D. 3,2,3,8
Ans. A
5+3+2=10 ≠ 9
2+4+3=9
1+4+3=8
3+2+3=8

7.  From the given alternative select the word which can be formed using the letters given in the word. 
ONSLAUGHT
A. SLAP 
B. HOUSE 
C. GHOST 
D. ENOUGH
8. In a certain code language ‘DOCTOR’ is written as “FSIBYD” then how in ‘STUDENT’ coded in that code language?
(A) UXALOZH  
(B) UXALOZG
(C) UXAMOZH  
(D) UXBLOZH
Ans. (A)
In the given question  we have added +2 , +4 , +6 and so on
‘DOCTOR’ is written as “FSIBYD”
Similarly  
‘STUDENT’  -> UXALOZH  

9. If ‘water’ is called ‘food’, ‘food’ is called ‘tree’, ‘tree’ is called ‘sky’, ‘sky’ is called ‘wall’. On which of the following  birds fly?
(A) Water
(B) Food
(C) Sky   
(D) Wall
Ans. D
Birds fly in sky, sky is called wall. So wall is the correct answer.
10. Architect: Building:: Sculptor : ?
A.  Museum         
B.  Stone
C.  Chisel 
D.  Statue
Ans. D
As ‘Architect’ makes ‘Building’ similarly ‘Sculptor’ makes ‘Statue’.

Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_50.1
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_60.1
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_70.1
Reasoning Quiz for SSC CGL 2016_80.1