Latest SSC jobs   »   Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.Separation of the judiciary from the executive has been provided in one of the following parts of the Indian Constitution :
(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c)The Directive Principles of State Policy
(d)The Seventh Schedule
Ans-C

2.Under the Directive Principles of State Policy, upto what age of children they are expected to be provided free and compulsory education ?
(a) 14 years 
(b) 15 years
(c) 16 years 
(d) 18 years
Ans-A

3.Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of the State Policy ?
(a) Part I
(b) Part III 
(c) Part IV 
(d) Part V
Ans-C

4.Which one of the following was described by Dr. Ambedkar as the ‘Heart and Soul’ of the Constitution? 
(A) Right to equality 
(B) Right against exploitation 
(C) Right to constitutional remedies 
(D) Right to freedom of religion 
Ans-C

5.In which one of the following is promotion of international peace and security mentioned in the Constitution of India?
(a)Preamble to the Constitution
(b)Directive Principles of State Policy
(c)Fundamental Duties
(d)The Ninth Schedule
Ans-B

6.The Articles of the Constitution of India which deal with Directive Principles of State Policy are :
(a) 26 to 41 
(b) 30 to 45 
(c) 36 to 51 
(d) 40 to 55
Ans-C

7.By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Right wherever they come into conflict ?
(a) 40th
(b) 42nd
(c) 44th
(d) 46th
Ans-B

8.Which of the following are stated as Directive Principles of State Policy by Article 51 of the Constitution of India? 
The State shall endeavor to—
1.Promote international peace and security
2.Maintain just and honourable relation between nations
3.Encourage settlement of international disputes by arbitration
Select the correct answer using the code given below—
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 
Ans-D

9.Panchayati Raj System in India is laid down under—
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c)Directive Principles of State Policy
(d)Election Commission Act
Ans-C
10.‘Equal pay for equal work’ has been ensured in the Indian Constitution as one of the—
(a)Fundamental Rights
(b)Directive Principles of State Policy
(c)Fundamental Duties
(d)Economic Rights
Ans-B