Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1
1. Who is known as “Universal Accepter”?
A.  Blood group A
B. Blood group AB
C. Blood group B
D. Blood group O
Ans. B
2. “Late Blight” disease is caused by which of the following
crop/plant?
A. Potato
B. Sugarcane
C. Ground nut
D. Rice
Ans. A
3. Which of the following is affected by diabetes?
A. Lungs
B. Pancreas
C. Blood
D. Both (B) & (C)
Ans. D
4.  Cellular Tot potency in
plants- relates to which of the following crop improvement technique?
A. Polyploid
B.  Induced Culture
C. Tissue Culture
D. Hybridisation
Ans. C
5.  Which among the following
has lowest fat content?
A. Fish
B. Egg
C. Curd
D. Milk
Ans. A
6. The nanosatellite Jugnu weighing 3 kg is designed and developed by
A. BHU
B. IIT Kharagpur
C. IIT Delhi
D. IIT Kanpur
Ans: D
7.  Fish can survive inside a
frozen lake because:
A. Fish are cold-blooded animals
B. Fish move to the bottom of the lake where the water is at 4°C and
hence cannot freeze
C. Fish can breathe when embedded in ice
D. Fish move to the top of the take where the water is at 4°C and
hence cannot freeze
Ans. B
8. Total pair of ribs found in human body?
A. 13
B. 24
C. 12
D. 14
Ans. C
9. Who works like “Blood Bank”?
A. heart
B. Spleen
C. Liver
D. Gall bladder
Ans. B
10. The heaviest naturally occurring element is:
A. Uranium
B. Thorium
C. Polonium
D. Mercury

Ans. A

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_50.1

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_60.1