Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016_40.1



1.Which one of the following is depositional landform ?
(a) Stalagmite
(b) Lapis
(c) Sinkhole
(d) Cave
Ans-(a)

2.Which type of lake is formed by volcanic activities ?
(a) Lagoon
(b) Fresh water lake
(c) Cladera lake
(d) Karst lake
Ans-(c)

3.V-shaped valley is formed by—
(a) Wind
(b) Underground water
(c) River
(d) Glacier
Ans-(c)

4.A plain formed by the uplift of a part of the sea floor is called a :
(a) erosional plain
(b) structural plain
(c) depositional plain
(d) alluvial plain
Ans-(b)

5.Which of the following types of soil are mostly confined to river basins and coastal plains of India?
(a) Alluvial soils
(b) Black soils
(c) Laterite soils
(d) Red soils
Ans-(a)


6.The oldest mountains in India are
(a)Aravalis
(b)Vindhyas
(c)Satpuras
(d)Nilgiri hills
Ans-(a)


7.The only state in India that produces saffron is
(a)Assam
(b)Himachal Pradesh
(c)Jammu and Kashmir
(d)Meghalaya
Ans-(c)

8. The zonal soil type of peninsular India belongs to
(a) older alluvium
(b) yellow soils
(c) black soils
(d) red soils
Ans-(d)


9.Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?
(a) Coal
(b) Mineral Oil
(c) Natural Gas
(d) Uranium
Ans-(a)

10.which atomic power station in India is built completely indigenously?
(a) Kalpakkam
(b) Narora
(c) Rawat Bhata
(d) Tarapore
Ans-(a)