Science Quiz Based on NCERT for SSC CPO 2016

1. Anaemia is caused in man due to the deficiency of —
A.vitamin B12
B.vitamin A
C.vitamin F
D.none

2. Antibiotics are drugs used for the cure of —
A.Bacterial diseases
B.Cancer
C.Malaria
D.Nervous disorders

3. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of —
A.haemoglobin
B.heparin
C.fibrin
D.plasma

4.Blood pressure is dependent on —
A.systolic force
B.cardiac output
C.peripheral resistance
D.all of these

5. Which of the following substances undergoes chemical change on heating?
A.Sodium chloride
B.Silica
C.Lead nitrate
D.Platinum wire

6. Vulcanisation is a —
A.Science of studying volcanoes
B.method of degrade polymers
C.Process connected with the making of voltaic cells
D.Process of hardening of rubber by heating it with sulphur.

7. Water gas is prepared by passing —
A.steam over white-hot coke
B.air over red-hot coke
C.methane over red-hot coke
D.steam over heated sulphur

8. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with calcium carbide —
A.Acetylene
B.Ethylene
C.Methane
D.Water gas

9. Cooking oil can be converted into vegetable ghee by the process of —
A.oxidation
B.hydrogenation
C.distillation
D.crystallisation

10.The contact process is involved in the manufacture of —
A.nitric acid
B.Sulphuric acid
C.Ammonia
D.Caustic soda

Answers
1.A
2.A
3.B 
4.D
5.C
6.D
7.A
8.A
9.B
10.B

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD