Geography Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, Railways and CHSL


1.Which one of the following causes rainfall in the north-western parts of india during winter season ? 
A) Cyclonic depression
B) Retreating monsoon
C) Western disturbances
D) South West monsoon

Ans- c

2.India is a tropical country but has a monsoonal climate because 
A) Its real extent is vast
B) It is surrounded by the sea
C) The Himalayas provide the barrier effect
D) Land and sea breeze create monsoons
Ans-c

3.The water fall, with the highest fall in india, is the 
A) Jog Falls, Karnataka
B) Courtallam Falls, Tamil Nadu
C) Beraghat Falls, Madhya pradesh
D) Ettipotala Falls, Andhra pradesh
Ans-a

4.The Indian rivers of the indus Basin are
A) Sutlej, Beas and Ravi
B) Ganga, Beas and Sutlej
C) Betwa, Sone and Kosi
D) Gomati, Kosi, Gandak
Ans-a

5.The northern part of india receives maximum insolation
A) Yes
B) No
C) Northern and Southern receives equal insolation
D) Not Clear
Ans- b

6.ICF (integral Coach Factory) is at 
A) Alwaye
B) Coimbatore
C) Chennai
D) Bhadravati
Ans-c

7.AUSTRIA is in ______
A.North America
B.Europe
C.South America
D.Australia
Ans-b

8._________ is known as the Queen of the Arabian Sea?
A) Cochin
B) Mumbai
C) Mangalore
D) Surat
Ans-a

9.Red Soil is commonly found in the States of :
A) Punjab and Rajasthan
B) Himachal Pradesh and Haryana
C) Rajasthan and Himachal Pradesh
D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
Ans-d

10.The main difference between the Eastern Ghats and the Western Ghats in the matter of 
A) Continuity
B) proximity of coast
C) ending in Nilgiris
D) height
Ans-a
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD