Geography Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, Railways and CHSL

1. Which planets rotate on its axis from east to west? 
A.Jupiter & Venus 
B.Venus &Mercury
C.Uranus & Neptune 
D.Venus & Uranus
Ans- D
2. The minimum distance between the sun and the earth occurs on – 
A.December 22 
B.June 21 
C.January 3 
D.September 22
Ans- C
3. When the sun is nearest to the earth, the earth is said to be in – 
A.Aphelion 
B.Perihelion 
C.Apogee 
D.Perigee
Ans- B
4. The rate of rotation of the earth on its axis is maximum / highest on – 
A.January 3 
B.July 4 
C.December 22 
D.Never changes
 Ans- D

5. What is the International Date Line? 
A.It is the equator 
B.It is the 0 degree longitude 
C.It is the 90 degree east longitude 
D.It is the 180 degree longitude
Ans- D
6. How much of the surface of the moon is visible from the earth – 
A.about 59% 
B.more than 75% 
C.only about 40% 
D.only about 25%
 Ans- A

7. What is the unit of measurement of distances of the stars from the earth? 
A.nautical miles 
B.fathoms 
C.kilometres 
D.light year
Ans- D
8. On the surface of the moon the – 
A.mass and weight become less 
B.only the mass is less 
C.mass remain constant and only the weight is less 
D.mass and weight both remain unchanged 
Ans- C

9. When the tide producing forces of the sun and moon act in a straight line complementing each other, it produces – 
A.tidal bores 
B.neap tides 
C.spring tides 
D.normal tides
 Ans- C

10. We always see the same face of the moon because – 
A.it is smaller than the earth 
B.it revolves on its axis in a direction opposite that of the earth 
C.it takes equal time for revolution around the earth and rotation in its axis 
D.it rotates at the same speed as the earth around the sun 
Ans- C

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD