Latest SSC jobs   »   Biology Quiz Based on Glands for...

Biology Quiz Based on Glands for SSC 2016

Biology Quiz Based on Glands for SSC 2016_40.1
1. Which of the following is the largest gland in human body?
A. Intestine
B. Kidney
C. Liver
D. Pancreas
Ans. C
2. Which of the following is known as pace maker of endocrine gland?
A. Adrenalin 
B. Insulin
C. Calcitonin
D. Thyroxin
Ans. D
3. Which of the following is the most important gland of human body?
A. Liver
B. Pancreas
C. Pituitary
D. Thyroid
Ans. C
4. Endocrine glands are also known as—
A.  Acidic gland
B. Ductless gland
C. Macro gland
D. Micro gland
Ans. B
5. Pituitary gland is situated in—
A. Pancreas  
B. Kidney
C. Throat
D. Brain
Ans. D
6. Which of the following gland disappear during old age?
A. Thymus
B. Parathyroid
C. Thyroid
D. Pituitary
Ans. A

7. What is the effect of oversecretion  of hormone from pituitary gland? 
A. Body became curve
B. Increase growth in length
C. Unbalanced development of body
D. None of the above
Ans. B

8. Which of the following is called tear gland?
A. Pancreas
B. Thyroid gland
C. Pituitary gland
D. Lacrimal gland
Ans. D
9. Which of the following is not a gland?
A. Pancreas
B. Liver
C. Gastrine
D. Thyroid
Ans. C
10. Which of the following is the smallest gland of human body?
A. Liver
B. Pituitary
C. Salivary gland
D. Thyroid
Ans. B