Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Quant Quiz on “MENSURATION” for SSC...

Quant Quiz on “MENSURATION” for SSC CGL 2016

Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_40.1
1.       Find the volume(in cm^3) of a right circular cylinder of length 80 cm and diameter of the base 14 cm.
(a) 1400                         
(b) 1553 
(c) 12320                            
(d) 13320 

 Sol. (c); Volume =πr^2 h=(22/7)×7×7×80=12320 cm^3

2.       The diameter of the base of a right circular cylinder is 14 cm, while its length is 40 cm. Find the total surface area of the cylinder.
(a) 2068 sq cm                         
(b) 1825 sq cm
(c) 1925 sq cm                         
(d) 2160 sq cm

 Sol.(a); Total surface area of cylinder =2πr(h+r)
=2×(22/7)×7(40+7) 
=2068  sq. cm.

3.     If the lateral surface area of a cylinder is 94.2 sq cm and its height is 5 cm, then find the radius of its base. (π = 3.14)
(a) 5 cm                                      
(b) 8 cm
(c) 3 cm                                      
(d) 4 cm

 Sol.(c); Lateral Surface area =94.2 sq. cm. 
2πrh=94.2  
r=94.2/(2×3.14×5)=3 cm

4.       A rod of 2 cm diameter and 30 cm length is converted into an electric  wire of 3 m length of uniform thickness. The diameter of the wire is:-
(a) 2/10 cm
(b) 2/√10  cm
(c) 1/√10 cm
(d) 1/10 cm 

 Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_50.1

5.       What is the height of a solid cylinder of radius 5 cm and total surface area is 660 sq cm?
(a) 10 cm                                    
(b) 12 cm
(c) 15 cm                                    
(d) 16 cm

 Sol. (d); Total surface area =660 cm2
2πrh+2πr^2=660 
2πr(h+r)=660 
(h+5)=330/(5×π )   
h=(66×7)/22-5=16 cm


6.       What will be the curved surface area of a right circular cylinder having length 160 cm and radius of the base is 7 cm?
(a) 6020 sq cm                         
(b) 5052 sq cm
(c) 7045 sq cm                         
(d) 7040 sq cm

 Sol.(d); Curved  surface area of cylinder =2πrh
=2×22/7×7×160  
=7040 sq. cm 


7.       The ratio of the radii of two cylinders is 2 : 3 and the ratio of their heights is 5 : 3. The ratio of their volumes will be:-
(a) 4 : 9                                       
(b) 9 : 4
(c) 20 : 27                                  
(d) 27 : 20

 Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_60.1
8.     The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 sq m and its volume is 924 m^3 The ratio of its diameter to its height is:-
(a) 7 : 3                                       
(b) 3 : 7
(c) 7 : 6                                        
(d) 6 : 7

 Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_70.1
9.       If height of cylinder is decreased by 8%, while its radius remains unchanged, by what per cent does the volume decrease?
(a) 4%                                         
(b) 6%
(c) 8%                                         
(d) 10%

 Sol. (c); According to formula 
Volume =πr^2 h
Volume ∝h
So, percentage decreases in volume = 8%

10.   If the radius of a cylinder is increased by 25% and its height remains unchanged, then find the per cent increase in volume.
(a) 56.25%                                
(b) 52.25%
(c) 50.4%                                   
(d) 60.26%

 Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_80.1
11.   If the radius of cylinder is decreased by 8%, while its height is increased by 4%, what will be the effect on volume?
(a) 11.9744% (decrease)    
(b) 11.9744% (increase)
(c) 12.4678% (decrease)    
(d) 12.4678% (increase)

 Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_90.1
12.   A drainage tile is a cylindrical shell 21 cm long. The inside and outside diameters are 4.5 cm and 5.1 cm, respectively. What is the volume of the clay required for the tile?
(a) 6.96 π cm^3
(b) 6.76 π cm^3
(c) 5.76 π cm^3                        
(d) None of these
Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_100.1

13.   The diameter of a road roller is 84 cm and its length 120 cm. It takes 500 complete revolutions to move once over to level a playground. Find the area of the playground (in sq m).
(a) 1632                                     
(b) 1817
(c) 1532                                     
(d) 1584
Sol.(d); In one revolution, 
Area covered = curved surface area 
2πrh=2×(22/7)×42×120  
=31680 sq. cm. 
In 500 revolutions. 
Area covered =31680×500
=(1584×(10)^4 ) sq. cm.
=(1584×(10)^4)/(10)^4 =1584 sq. cm.

14.   In a temple a cylindrical pillar is 50 cm in diameter and 3.5 m in height. Find the cost of painting the curved surface of the piller at the rate of Rs. 10 per sq m.
(a) Rs. 50                                    
(b) Rs. 68
(c) Rs. 98                                    
(d) Rs. 55

Sol. (d); Curved surface area = 2πrh
=2×(22/7)×0.25×3.5=5.5 sq. m. 
∴ Cost of painting 5.5 sq. m =10×5.5=55/-

15.   A Metro piller 14 cm in diameter is 5 m high. How much material was used to construct it?
(a)  (77×(10)^2 )  cm^3
(b) (77×(10)^4 )  cm^3
(c) (77×(10)^5 )  cm^3
(d) (77×(10)^3 )  cm^3

Sol.(d); Volume of the cylinder =πr^2 h
=(22/7)×7×7×500  
=77000  
=77×(10)^3 cm3


Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_110.1
Quant Quiz on "MENSURATION" for SSC CGL 2016_120.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?