Polity Quiz for SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016

1.The annual report of the UPSC is submitted to:
(a) The President
(b) The Supreme Court
(c) The Prime Minister
(d) The Chairman of the Union Public Service Commission
Ans.(a)

2.Which of the following has the powers to create a new all-India Service?
(a) Parliament
(b) Union Public Service commission
(c) Union Cabinet
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
Ans.(a)

3.Consider the following statements:
1.The number of the Members of Union Public Service Commission is determined by the President of India.
2.The Union Public Service Commission was constituted under the provisions in the Constitution of India.
which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only                 (b) 2 only
(c) Both 1 and 2        (d) Neither 1 nor 2
Ans.(c)

4.Who appoints the Union Public Service Commission?
(a) Parliament          (b) President
(c) Chief Justice of India    (d) Selection Committee
Ans.(b)

5.Which one of the following is NOT an All India Service?
(a)Indian Administrative Service
(b)Indian Police Service
(c)Indian Forest Service
(d)Indian Economic Service
Ans. (d)   

6.By which Act was the Public Service Commission established for the first time in India?
(a)Indian Council Act, 1892
(b)Indian Council Act, 1909
(c)Government of India Act, 1919
(e)Government of India Act, 1935
Ans.(c)

7.The expenses of Public Service Commission of a State (e.g. Uttar Pradesh) are charged upon:
(a)Consolidated Fund of India
(b)Consolidated Fund of State
(c)Its own generated fund from fees
(d)Contingency Fund
Ans.(b)    

8.Which of the following is correct about Union Public Service Commission of India?
(a)It inspects the State Public Service Commission
(b)It has nothing to do with State Public Service Commission
(c)All its members are taken from State Public Service Commission
(d)It sends annual guidelines to State Public Service Commission 
Ans.(b)
9.Financial distribution between the Union and the States takes place on the basis of the recommendations of which one of the following?
(a) National Development Council          (b) Inter-State Council
(c) Planning Commission             (d) Finance commission
Ans.(d)

10.   With reference to the Constitution of India which one of the following pairs is NOT correctly matched?
Subject                       List
(a) Stock Exchange         :The State List
(b) Forest                       :The Concurrent List   
(c) Insurance                  :The Union List           
(d) Marriage and divorce :The Concurrent List
Ans.(a)

11.The members of the Legislative Assembly are:
(a) elected by the local self-governing bodies
(b) directly elected by the people
(c) nominated by the Governor
(d) None of the above
Ans.(b)

12.   The Indian Parliament cannot legislate on a subject of State List unless:
1.The President of India directs it to do so.
2.The Rajya Sabha passes a resolution that it necessary to do so in national interest.
3.The Speaker of the Vidhan Sabha certifies that the legislation is necessary
4.There is national emergency
Considering the above statements, select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 3          (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2             (d) 2 and 4
Ans.(d)

13.Which one of the following is the subject of Concurrent List?
(a) Police                   (b) Criminal matters
(c) Radio and Television      (d) Foreign affairs
Ans.(b)

14.The Finance Commission is primarily concerned with recommending to the President about:
(a) The principle governing grants-in-aid to be given to the states
(b)Distributing the net proceeds of the taxes between the Centre and the States
(c)   Both ‘a’ and ‘b’
(d)   Neither ‘a’ nor ‘b’  
  Ans.(c)

15.Which one of the following expenditures is NOT charged on the Consolidated Fund of India?
(a)Salary and allowances of the President of India
(b)Salary and allowances of the Vice-President of India
(c)Salary and allowances of the Justice of the Supreme Court of India
(d)Salary and allowances of the Speaker of the Lok Sabha   
Ans.(b)
Polity Quiz for SSC CGL 2016_40.1
Polity Quiz for SSC CGL 2016_50.1
Polity Quiz for SSC CGL 2016_60.1
Polity Quiz for SSC CGL 2016_70.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?