Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1.The President can declare constitutional emergency in a state–
(a) only on the recommendation of the union council of ministers 
(b) only of the recommendation of the governor
(c) only on that recommendation of the governor
(d) if he is satisfied the a situation has arisen in which the govt. of the state cannot be carried on in accordance with the constitution
Ans. (d)



2 .The term of the Lok Sabha 

A.cannot be extended under any circumstances
B.can be extended by six months at a time
C.can be extended by one year at a time during the proclamation of emergency
D.can be extended for two years at a time during the proclamation of emergency
Ans- C

3.The President can declare financial emergency
(a) if there is a threat to the financial stability or credit of India,
(b) to meet the extraordinary expenses of conducting a war
(c) on the recommendation of the Comptroller and Auditor General
(d) if the majority of the state legislatures so recommend financial emergency so far ?
Ans. (a)
4.How many times has the President of India declared financial emergency so far ?
(a) only once
(b) only twice
(c) only thrice
(d) never
Ans. (d)
5.Who has the authority to remove the Vice President from his office before the expiry of his term? 
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans. (c)
6.The President addresses his resignation letter to the
(a) Chief Justice of India
(b) Speaker
(c) Vice President
(d) Prime Minister
Ans. (c)
7.The President selects as Prime Minister 
I. The leader of the party in majority in Lok Sabha 
II. Any one he wishes to 
III. The person who is in a position to win the confidence of the majority in Lok Sabha 
IV The leader of the party having a majority of seats in either Lok Sabha or Rajya Sabha 
Codes: 
(a) I only (b) I or III
(c) II or IV (d) I, III or IV
Ans. (b)

8.In the appointment of which of the following officials has the President say? 
1. Judges of the Supreme Court 
2. Judges of High Courts 
3. Judges of District and Session Courts
4. Attorney General of India 
Codes: 
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1, 2, 4 
(c) 1, 2  (d) 1, 4
Ans. (b)
9.The jurisdiction of the Finance Commission does not extend to 
(a) recommendation of the principles which govern the Grants-in-Aid of the revenue of the States out of the Consolidated Fund if India 
(b) recommendation of the allocation of funds among the various heads of expenditure in the Union and State budgets 
(c) recommendation of the allocation to the States of the respective shares of some tax proceeds 
(d) recommendation of the distribution between the Union and the States of the net proceeds of taxes 
Ans. (b)
10.Which of the following functions of the Minorities Commission have been correctly listed? 
1. it can make recommendations for effective implementation and enforcement of safeguards and laws for minorities 
2. it undertakes review of the implementation of policies formulated by the Union and State Governments with regard to minorities 
3. it can look into specific complaints regarding deprivation of rights and safeguards of minorities Codes: 
(a) 1 only (c) 1 and 2
(b) 1 and 2 (d) 1, 2 and 3 
Ans. (d)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD