History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. Which of the following Muslim Leaders was not one of the founding fathers of the All India Muslim League ?
(A) Nawab Moshin-ul-Mulk
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Aga Khan
(D) Nawab Salimullah of Dacca
Ans : (B)

2. The first President of Muslim League was—
(A) Sultan Muhammed Shah
(B) Jinnah
(C) Mustaq Hussain
(D) Sir Syed Ahmad Khan
Ans : (A)

3. Arrange the following events in chronological order on the basis of codes given below :
1. The Surat Congress
2. March from Sabarmati Ashram to Dandi.
3. Rowlatt Act
4. Gandhi-Irwin Pact.
Code : 
(A) 3, 2, 1, 4
(B) 1, 3, 2, 4
(C) 2, 1, 3, 4
(D) 1, 2, 4, 3
Ans : (B)

4. Mahatma Gandhi was the President of Indian National Congress only once at—
(A) Allahabad
(B) Guwahati
(C) Belgaun
(D) Kakinada
Ans : (C)

5. Who is known as the Father of Indian Unrest ?
(A) Dadabhai Nauroji
(B) G. K. Gokhale
(C) Mahatma Gandhi
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

6. The number of delegates who attended the first session of the Indian National Congress, was—
(A) 750
(B) 75
(C) 720
(D) 72
Ans : (D)

7. Arrange the following in chronological order—
I. Surat split
II. Partition of Bengal
III. Foundation of Muslim League
IV. Congress session drafts its constitution
(A) IV, II, III, I
(B) III, II, I, IV
(C) II, IV, III, I
(D) II, III, I, IV
Ans : (D)

8. Curzon Wyllie, who was murdered by Modan Lal Dhingra in London, was—
(A) Secretary of State for India
(B) Adviser to the Secretary of State for India
(C) Law Member
(D) Governor of Bengal
Ans : (B)

9. Who edited ‘Basumati’, the oldest Bengali Daily paper ?
(A) Anand Mohan Bose
(B) Surya Sen
(C) Barinder Ghosh
(D) V. D. Savarkar
Ans : (C)

10. Who said the following ‘‘the only lesson required in India at present is to learn how to die and the only way to teach is by dying ourselves. Therefore, I die and glory in my martyrdom’’ ?
(A) Aurbindo Ghosh
(B) Khudiram Bose
(C) Chandra Shekhar Azad
(D) Madan Lal Dhingra
Ans : (D)
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD