History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. A Mughal Queen whose name was written to all the Mughal farmans and inscribed on the coins was
(a) Maham Ananga
(b) Nur Jahan
(c) Mumtaz Mahal
(d) Mariam Makani
Ans. b

2. Which of the following contemporary sources of the Mughal period is especially useful for obtaining information on the agrarian conditions?
(a) Akbar namah
(b) Ain-I-Akbari
(c) Tarikh-I-Firista
(d) Muntakhab-ul-Lubab
Ans. b

3. The later Mughal Emperor Shah Alam II was actually known as
(a) Shahjahan
(b) Kambakhsh
(c) Ali Gauhar
(d) Alamgir
Ans. c

4. Where did the battle between the armier of the Mughal Emperor and Nadir Shah take place in February 1739?
(a) Delhi
(b) Karnal
(c) Lahore
(d) Panipat
Ans. b

5. The last Peshwa who became British Pensioner and lived for about thirty years at Bithur near Kanpur was
(a) Narain Rao
(b) Madhav Rao I
(c) Madhav Rao Narain
(d) Baji Rao II
Ans- d

6. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji?
(a) Raja Ram
(b) Balaji Viswanath
(c) Gango bai
(d) Nanaji Deshmukh
Ans- a

7. The member of Shivaji’s Astha Pradhana who looked after foreign affairs was
(a) Peshwa
(b) Sachiv
(c) Pandit Rao
(d) Sumant
Ans- d

8. Who among the following had the most profound influence on Shivaji’s career?
(a) Dadaji Kondadeva
(b) Jijabai
(c) Shaji Bhonsle
(d) Both ‘a’ and b’
Ans-d

9. The Sikh Khalsa was founded by
(a) Guru Teg Bahadur
(b) Guru Nanak
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru hargobind
Ans. c

10.In medieval India, during the reign of Shivaji, the role of the official called ‘Chitnis’ was to :
(a) Be the incharge of king’s personal security guard
(b) Be the in-charge of intelligence/ espionage activity
(c) Be the master of ceremonies in the royal court
(d) Be assisting the king with his correspondence
Ans-d

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD