Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.Seismic gaps are 
(a) parts of plate boundaries in oceans where tsunamis occur frequently. 
(b) sections of plate boundaries that have ruptured repeatedly in the recent past. 
(c) sections of plate boundaries that have not ruptured in the recent past. 
(d) plate boundaries having no volcanic activity. 
Ans-C

2.An earthquake is also known as
(a) Teacher
(b) Tremor
(c) Temper
(d) None of these 
Ans- B
3.Which of the following statements relating to earthquakes is/are correct ? 
1. The point of origin of an earthquake is called the epicenter. 
2. The lines joining the places which were affected by earthquake at the same point of time are called homoseismal lines. 
Select the correct answer using the code given below, 
(a) 1 only  
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 
Ans- B
4.Which of the following features is the product of vulcanicity ?
(a) Geosyncline
(b) Escarpment
(c) Atoll
(d) Fold mountain
Ans-C

5.Volcanic ring of fire relates to which ocean ?
(a) Pacific Ocean
(b) Atlantic Ocean
(c) Indian Ocean
(d) Arctic Ring
Ans-A

6.The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :
(a) Seisimice line
(b) Isoseisimic line
(b) Isogonal line
(d) Isogonic line
Ans-B

7.Which is not a causative factor of earthquake ?
(a) Volcanoes
(b) Isostacy 
(c) Tectonics
(d) Waves 
Ans-D

8.The place of origin of an earthquake is called—
(a)  Epicentre
(b) Focus
(c) Seismal
(d) Amphidromic point
Ans- B
9.Tsunamis are originated due to—
(a) Sea waves
(b) Earthquake
(c) Hurricane
(d) Rotation of the earth 
Ans-B
10.The famous ‘Ring of fire’ which account for 68% of an earthquakes occurring in the earth is in the—
(a) Atlantic ocean
(b) Indian ocean
(c) Pacific ocean
(d) Arctic ocean
Ans-C