Latest SSC jobs   »   Economics Quiz for SSC CGL 2016

Economics Quiz for SSC CGL 2016

Economics Quiz for SSC CGL 2016_40.1



1.In India, liberal Industrial Policy was adopted in the year : 
(a) 1948
(b) 1956
(c) 1985
(d) 1991
Ans-D


2.First Industrial Policy of free India was announced in the year :
(a) 1947
(b) 1948
(c) 1951
(d) 1956
Ans-B

3.National Renewal Fund was constituted for the purpose of :
(a)Providing Pension for retiring employees
(b)Social security
(c)Rural reconstruction
(d)Restructuring and modernisation of industries
Ans-D


4.__________ is the most industrially advanced State in India ?
(a) Maharashtra
(b) Punjab
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu
Ans-A

5.__________ is also called ‘sunrise’ industry :
(a) Copper
(b) Plastic
(c) Automobile
(d) Jewellery
Ans-C


6.Industrial licensing was finally abolished (with a few exception) in the :
(a) Industrial Policy, 1970
(b) Industrial Policy, 1980
(c) Industrial Policy 1991
(d) Industrial Policy, 1995
Ans-C

7.Raurkela Steel Plant was set up with the assistance from :
(a) USSR
(b) UK
(c) USA
(d) West Germany
Ans-D

8.In which of the following Industrial Policy Statements , Tiny Unit was defined for the very first time in India? 
(a)New Industrial License Policy 1970
(b)Industry Policy Statement 1973
(c)Industrial Policy Statement 1970
(d)Industrial Policy Statement 1977
Ans-D

9.Public Distribution System(PDS) is operated under the responsibility of the: 
1.Central Government
2.State Governments
(a)Only 1
(b)Only 2
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2
Ans- C

10.Consider the following Statements: 
1.Core Inflation is essentially demand driven. 
2.Core Inflation includes items that face volatile price movement. 
Which of the following Statement(s) given above is/are correct?
(a)Only 1
(b)Only 2
(c)Both 1 and 2
(d)Neither 1 nor 2
Ans-A