Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.Chinook is a:
a.depression in South Africa
b.cold wind in Europe
c.tropical desert storm in West Asia
d.warm wind in North America
Ans-D

2.Consider the following sanctuaries:
1.Periyar
2.Dachigam
3.Sariska
4.Kanha
Which one among the following is the correct sequence of location of the above sanctuaries from south to north?
a.1-4-2-3
b.4-1-3-2
c.1-4-3-2
d.3-1-4-2
Ans-C

3.Which one among the following States does not form part of the Narmada basin?
a.Maharashtra
b.Madhya Pradesh
c.Rajasthan
d.Gujarat
Ans-C

4.Which one among the following is a sea without having a coastline?
a.North sea
b.Sargasso sea
c.Baltic sea
d.Bering sea
Ans-B

5.The Nagarjunasagar dam is constructed on the river?
a.Krishna
b.Chambal
c.Kosi .
d.Sutlej
Ans-A

6.Which one of the following waterfalls in India has the most height?
a.Barchipani falls
b.Kunchikal falls
c.Meenmutty falls
d.Jog falls
Ans-D

7.In which State of India, Fulhar Lake is situated ?
a.Madhya Pradesh
b.Uttarakhand
c.Uttar Pradesh
d.Jammu & Kashmir
Ans-C

8.Fiords are very typical of the-
a.Alaskan coast
b.Spanish coast
c.Norwegian coast
d.Peruvian coast
Ans-C

9.Which one of the following places is located at the confluence of Alaknanda and Bhagirathi?
a.Vishnuprayag
b.Devprayag
c.Rudraprayag
d.Karnaprayag
Ans-B

10.The course of Damodar river occupies a?
a.Rift Valley
b.Synclinal Valley
c.Eroded Valley
d.Depositional Valley
Ans-A