Latest SSC jobs   »   Science Mixed Quizzes

Science Mixed Quizzes

Science Mixed Quizzes_40.1
1. Which of them is used as solvent for dry cleaning?
a. Diesel
b. Kerosene
c. petrol
d. Paraffin wax

Ans. (c)


2. What is called black gold?
a. Petroleum
b. Coal
c. Coal Tar
d. Natural gas
Ans. (a)

3. Rhizobium (a Bacteria) which fixes atmospheric nitrogen are found in nodules growing in-
a. Roots of leguminous plants  
b. Leaves of leguminous plants
c. Stem of Leguminous plants   
d. All of the above.
Ans. (a)

4. Rabi Crops are grown in _______ season.  
a. Summer  
b. Spring
c. Winter  
d. rainy
Ans. (c)

5. Growing different crops alternately on the same land is technically called-
a. Crop Alternation  
b. Crop Rotation  
c. Crop Revolution  
d. Crop Change
Ans. (b)

6. The solution of ash of magnesium ribbon is-
a. Acidic
b. Basic
c. Neutral
d. All of these
Ans. (b)

7. When sulphur dioxide is dissolve in water then-
a. Sulphur is formed
b. Sulphur trioxide is formed
c. Sulphuric acid is formed
d. Sulphurous acid is formed.
Ans. (c)

8. Which one of the following gas burns with the “pop” sound?
a. Oxygen
b. Hydrogen
c. Chlorine
d. Hydrogen sulphide
Ans. (b)

9. The process of conversion of Sugar into Alcohol is called____________.
a. infection 
b. fermentation 
c. moulding 
d. nitrogen fixation
Ans. (b)

10. Dengue fever is spread by—
a. House fly 
b. Female Anopheles mosquito 
c. Female Aedes mosquito 
d. Bees
Ans. (c)
Science Mixed Quizzes_50.1
Science Mixed Quizzes_60.1
Science Mixed Quizzes_70.1
Science Mixed Quizzes_80.1