Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.Which among of the following are the major sub-divisions of Ocean basins?
A.Continental shelf
B.The ocean deeps
C.Continental slope
D.All of the above
Ans-D
2. The shallow submerged extension of continent is called _________.
A.Continental shelf
B.The ocean deeps
C.Continental slope
D.Abyssal plains 
Ans-A

3.The continental shelf off the eastern coast of India is much _________ than that of the western coast. 
A.narrower
B.wider
C.small
D.bigger
Ans-B

4.On the basis of their mode of formation, the mountains have been classified as:
1. Fold Mountains
2. Block Mountains
3. Volcanic Mountains
4. Residual Mountain
A.1 only
B.1 and 3 only
C.1,2,3 and 4.
D.2 and 4 only
Ans-C

5.The mountains which have been formed by the uplift of mainly the folded sedimentary rock strata under compressional forces are called __________.
(a) Fold Mountains
(b) Block Mountains
(c) Volcanic Mountains
(d) Residual MountainsAns-A

6.The mountain formed by the uplift of land between faults or by the subsidence of land outside the faults is known as ________.
(a) Fold Mountains
(b) Block Mountains
(c) Volcanic Mountains
(d) Residual Mountains
Ans-B

7.The elevated regions that have escaped weathering and erosion and appear in the form of mountains are called _________.
(a) Fold Mountains
(b) Block Mountains
(c) Volcanic Mountains
(d) Residual Mountains
Ans-D

8.On the basis of their geographical location and structure of rocks, the plateaus can be classified as?
(a) Intermontane Plateaus
(b) Piedmont Plateaus
(c) Continental Plateaus
(d) All of the above
Ans-D

9.Long, narrow steep sided and flat floored depressions in the oceans are known as ___________.
A.Abyssal plains 
B.guyots
C.ocean deeps
D.seamounts
Ans-C

10.Which among of the following is the cooling processes ?
(1) by loss of heat to the atmosphere
(2) by evaporationA.1 only
B.2 only
C.both
D.none
Ans-C



Geography Quiz for SSC CGL 2016_50.1



Geography Quiz for SSC CGL 2016_60.1

Geography Quiz for SSC CGL 2016_70.1
Geography Quiz for SSC CGL 2016_80.1