Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1

1. Yeast is used in making bread because it produces:
a. Carbon dioxide
b. Sugar
c. Bacteria
d. Oxygen
Ans. A
2. Which one of the following is a non-metallic mineral?
a. Manganese
b. Magnesium
c. Gypsum
d. Bauxite
Ans. C
3.A moderator is used in nuclear reactor in order to:
a. Accelerate the neutrons
b. Slow down the speed of the neutrons
c. Increase the number of elections
d. Decrease the number of electrons
Ans. B
4. Fuel used in a Fast Breeder Reactor is:
a. Uranium Oxide
b. Uranium Plutonium carbide
c. Uranium Plutonium Oxide
d. Uranium thorium Oxide
Ans. C
5. Television signals are converted into light signals by:
a. Optical fiber
b. Transistor
c. Decoder
d. Photo diode
Ans. D
6. Which of the following layers make radio transmission possible?
a. Troposphere
b. Ionosphere
c. Mesosphere
d. Stratosphere
Ans. B
7. Diamond is a very expensive ornament. It is composed of a single element:
a. Carbon
b. Gold
c. Silver
d. Platinum
Ans. A
8. What is the chemical name of vinegar?
a. Sodium Nitrate
b. Dilute acetic acid
c. Chloride of lime
d. Calcium
Ans. B
9. Which chemical is used to kill rats and mice?
a. Insecticides
b. Rodenticides
c. Fungicides
d. Herbicides
Ans. B
10. Role of biotechnology in the production of food based on:
a. Decomposition
b. Respiration
c. Digestion
d. Fermentation

Ans. D