Latest SSC jobs   »   Biology Quiz Based on Plant for...

Biology Quiz Based on Plant for SSC 2016

Biology Quiz Based on Plant for SSC 2016_40.1



1.Seed coat of a seed is formed by—
A.Ovule
B.Embryo
C.Integuments
D.Hilium
Ans. C
2.Which organelles in the cell, other than nucleus contains DNA?
A.Centriole
B.Golgi apparatus
C.Lysosomes
D.Mitochondria
Ans- D
3.True fruit develop from which of the following?
A.Funicle
B.Ovary
C.Thalmus
D.Patal
Ans. B
4.Which of the following is the edible part of mango?
A.Mesocarp
B.Pericarp
C.Exocarp
D.Endocarp
Ans. A
5.Vegetative propagation by stem cutting is generally found in which of the following?
A.Cotton
B.Mango
C.Sugar cane
D.Banana
Ans. C
6.Which one of the following is a false fruit?
A.Betel-nut
B.Cashew-nut
C.Mango
D.Apple
Ans. D
7.Double fertilization is main feature of—
A.Gymnosperm
B.Angiosperm
C.Pteridophytes
D.Bryophytes
Ans. B

8.Seedless fruit is obtained by which of the following method?
A.Keeping plant in shiny light
B.Keeping pant at 70˚C
C.Using hormones
D.Using enzymes
Ans. C
9.Most important food is produced in the form of—
A.Leaf
B.Fruit
C.Stem
D.Root
Ans. B
10.Coconut and mango grouped under which kind of fruit?
A.Drup
B.Pepo
C.Bery
D.Pome
Ans. A