Latest SSC jobs   »   History (Evening) Quiz for SSC CGL...

History (Evening) Quiz for SSC CGL 2016

History (Evening) Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.In medieval India, what did the term Jital refer to ? 
(a) Weight 
(b) Diet
(c) Coin
(d) Game
Ans- (c)

2.With reference to Delhi Sultanate, who was the founder of Sayyid Dynasty ?
(a) Khizr Khan
(b) Mubaraq Shah
(c) Muhammad Shah
(d) Alauddin Alam Shah
Ans- (a)

3.Which of the following Sultans founded a town where now stands Agra ?
(a)Mohammad-bin-Tughlaq
(b)Firoz Tughlaq
(c)Bahlol Lodi
(d)Sikandar Lodi 
Ans-(d)

4.Which one of the following Sultans of Delhi introduced measures for improving the quality of fruits ?
(a)Mohammad-bin-Tughlaq
(b)Firoz Tughlaq
(c)Sikandar Lodi
(d)Sher Shah Suri
Ans-(b)
5.Which one of the following dynasties ruled over India after the invasion of Timur ?
(a) Lodi dynasty
(b) Sayyid dynasty
(c) Tughlaq dynasty
(d) Khalji dynasty
Ans-(b)

6.Which of the following Sultans had greatest number of slaves in his court ?
(a) Balban
(b) Alauddin Khalji
(c) Mohammad-bin-Tughlaq
(d) Firoz Tughlaq
Ans-(d)
7.Which of the following Sultans provided employment to unemployeds ?
(a)Alauddin Khalji
(b)Mohammad-bin-Tughlaq
(c)Firoz Tughlaq
(d)Sher Shah Suri
Ans-(c)
8.‘When he attained kingship, he was quite independent of rules and orders of Shariat’. For which Sultan Barani made this statement ?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Mohammad-bin-Tughlaq
Ans-(c)
9.In the Sultanate period, the highest rural authority for land revenue was—
(a) Chowdhary
b) Rawat
(c) Malik
(d) Patwari
Ans-(a)

10.Who was the first ruler of the slave dynasty ?
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Razia
(d) Balban
Ans-(a)