Latest SSC jobs   »   Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016_40.1

1.Consider the following Acts:
1. The Regulating Act
2. Pitt’s India Act
3. The Charter Act
4. Indian Council Act
What is the correct chronological sequence of the Acts ?
(a) 1, 2, 3, 4 
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 4, 3, 2, 1 
(d) 3, 4, 2, 1
Ans.(a)


2.Through which one of the following were commercial activities of the East India Company finally put to an end?
(a)The Charter Act of 1793
(b)The Charter Act of 1813
(c)The Charter Act of 1833
(d)The Charter Act of 1853
Ans-C

3.In the Federation under the Act of 1935 residuary powers were given to the :
(a)Federal Legislature
(b)Provincial Legislature
(c)Governor General
(d)Provincial Governor
Ans-C

4.The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by :
(a) The Regulating Act, 1773
(b) The Pitt’s India Act, 1784
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans. (a)

5.Diarchy was first introduced under—
(a) Morley-Minto Reforms
(b) Mont-Ford Reforms
(c) Simon Commission Plan
(d) Government of India Act, 1935
Ans. (b)

6.Which of the following was/were the main feature(s) of the Government of India Act, 1919 ?
1. Introduction of separate electorates for Muslims
2. Devolution of legislative authority by the centre
3. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures
Select the correct answer using the code given below:
Codes:
(a) 2 only  (b) 1 and 3
(c) 3 only  (d) 2 and 3
Ans. (d)


7.Who was the Chairman of the Union Power Committee of Constituent Assembly of India?
(a) Sardar Vallabhbhai Patel 
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Sri Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Pt. Jawaharlal Nehru
Ans. (d)

8.The constitution of India was adopted on—
(a) 26th January, 1950
(b) 26th January, 1949
(c) 26th November, 1949
(d) 15th August, 1947
Ans. (c)

9.Who presided over the first meeting of the Indian Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Sachchidananda Sinha
(c) B. R. Ambedkar
(d) H.V. Kamath
Ans. (b)

10.Who among the following was the advisor to the Drafting Committee of constituent Assembly?
(a) B. Shiva Rao
(b) B. R. Ambedkar
(c) Sachchidananda Sinha
(d) B. N. Rau
Ans. (d)