Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1
1. Sensitive layer of the eye is:
A. Choroids
B. Sclerotic
C. Retina
D. Cornea
Ans. C
2. Which woody raw material is used for the manufacture of paper pulp?
A. Cotton
B. Poplar
C. Bagasse
D. Rice straw
Ans. B
3. Red blood corpuscles are formed in the
A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart
Ans. B
4. The pancreas secretes
A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these
Ans. A
5. Microbes which enter the body through nose most likely affect which of the following ?
A. Heart
B. Lungs
C. Liver
D. Brain
Ans. B

6. ORS is given in—
A. Measles
B. Tetanus
C. Diarrhea
D. Typhoid
Ans. C
7. The property of inertia is the largest in—
A. A motor cycle
B. A car
C. A truck
D. A toy car
Ans. C
8. Acceleration acts always in the direction—
A. of the final velocity
B. of the net force
C. of the initial velocity
D. of the displacement
Ans. B
9. How many neutrons present in hydrogen?
A. 3
B. 2
C. 1
D. 0
Ans.  D
10. What is the percentage of Hydrogen in H2O molecule?
A. 11.11
B. 88.89
C. 5.55
D. 44.45

Ans. A