Polity Quiz for SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.To which of the following State the Special Marriage Act, 1954 does not apply? 
(a) Maghalaya 
(b) Nagaland
(c) Tripura
(d) Jammu and Kashmir
Ans.(d)

2.Which Article of the Constitution of India accords special status to the state of Jammu and Kashmir ? 
(a) 311 
(b) 324
(c) 356
(d) 370
Ans.(d)
3.Which one of the following States has a separate constitution ? 
(a) Arunachal  pradesh 
(b) Assam 
(c) Jammu and Kashmir
(d) Sikkim
Ans.(c)
4.Who appoints the Governor of Jammu and Kashmir ?
(a) The Chief Minister of Jammu and Kashmir
(b) The Chief Justice of High Court of Jammu and Kashmir
(c) The Prime Minister of India
(d) The President of India
Ans.(d)
5.Which of the following States can nominate two women members to the Legislative Assembly ?
(a) Himachal Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Kerala
Ans.(c)

6.The nomenclature of the Executive Head of the Government of Jammu and Kashmir was changed from Sadar-i-Riyasat to Governor in 1965 by : 
(a) a Lok Sabha Resolution 
(b) the executive order of the Parliament 
(c) the 6th Amendment in the State Constitution of Jammu and Kashmir 
(d) the State Government under Article 371 
Ans.(c)

7.The States of the Indian Union can be reorganised or their boundaries altered by— 
(a)An executive order of the Union Government with the consent of the concerned State Government
(b)The Union Parliament by a simple majority in the ordinary process of legislation
(c)Two-thirds majority of both the Houses of Parliament
(d)Two-thirds majority of both the Houses of Parliament and the consent of the concerned State legislature 
Ans.(b)
8.Among the following States, which one was formed last ?
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat
(c) Arunachal Pradesh
(d) Punjab
Ans.(c)

9.By which one of the following Constitutional Amendments Delhi has become National Capital Region (NCR) ?
(a) 61st Amendment
(b) 69th Amendment
(c) 71st Amendment
(d) 79th Amendment
Ans.(b)
10.Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President to proclaim emergency ?
(a) Article 352
(b) Article 355
(c) Article 356
(d) Article 360
Ans.(a)
11.Schedule Ninth of the Indian Constitution deals with :
(a)Subjects contained in the Union List, State List and Concurrent List
(b)The recognition of languages
(c)Certain acts and regulations of State Legislatures dealing with land reforms and abolition of Zamindari
(d)The territories of State and Union territories 
Ans.(c)
12.The method of Constitutional Amendment is provided in :
(a) Article 348
(b) Article 358
(c) Article 368
(d) Article 378
Ans.(c)
13.Part III of the Constitution of India relates to—
(a)Fundamental Rights
(b)Directive Principles of State Policy
(c)Fundamental Duties
(d) Citizenship 
Ans.(a)

14.Which Article of the Constitution of India deals with the appellate jurisdiction of the Supreme Court in connection with constitutional cases ?
(a) Article 131
(b) Article 132
(c)Article 132 read with Article 134 A
(d)Article 133 read with Article 134 A
Ans.(c)

15.The Tenth Schedule of Indian Constitution deals with—
(a)Anti-defection Legislation
(b)Panchayati Raj
(c)Land Reforms
(d)Distribution of powers between the Union and States 
Ans.(a)
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?