Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.Moraines are formed in—
(a) Glacial regions
(b) Monsoon region
(c) River deltas
(d) Arid regions
Ans-A

2.A rock made up of cemented sand grains is?
(A)conglomerate. 
(B)quartzite. 
(C)shale. 
(D)sandstone. 
Ans-D

3. Magma that cools slowly beneath the earth’s surface produces
(A) ore minerals. 
(B)intrusive igneous rocks. 
(C)fine-grained metamorphic rocks. 
(D)extrusive igneous rocks. 
Ans-B

4.Igneous rocks are classified by?
(A)grain size and color. 
(B)density and texture. 
(C)mineral composition and texture. 
(D)mineral composition and hardness. 
Ans-C

5.Sedimentary rocks are classified by
(A)sediment size or chemical composition. 
(B)mineral composition and color. 
(C)sediment size and hardness. 
(D)sediment size alone. 
Ans-A

6.An igneous rock that formed by rapid cooling will probably have crystals that are?
(A)large. 
(B)small. 
(C)middle-sized. 
(D)mixed large and small sizes. 
Ans-B

7.In what type of rock would you most likely find fossils?
A) granite 
(B) obsidian 
(C) shale 
(D) marble 
Ans-C

8.The elements that occur most frequently in the earth’s crust are?
(A) carbon and oxygen. 
(B) hydrogen and oxygen. 
(C) magnesium and iron. 
(D) silicon and oxygen. 
Ans-D

9.A fine-grained igneous rock made of mostly orthoclase feldspar, quartz crystals, and a few ferromagnesian crystals is probably?
(A) rhyolite. 
(B) granite. 
(C) gabbro. 
(D) basalt. 
Ans-A

10. What process in the rock cycle are you performing if you pack a snowball so tightly it becomes an iceball?
(A) weathering, sedimentation 
(B) melting 
(C) deformation, recrystallization 
(D) none of the above. 
Ans-C