Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1.The writ of Mandamus is available for the purpose of: 
I Enforcement of fundamental rights 
II Compelling a court or judicial tribunal to exercise its jurisdiction when it has refused to exercise it 
III Directing a public official or the Government not to enforce a law which is unconstitutional 
(a) I only 
(b) II and Ill 
(c) I and III 
(d) I, II and III 
Ans. (d)

2.The Indian Constitution declares that protection of life and liberty—

(a) can never be taken away in any condition 
(b) can be taken away only according to procedure established by law 
(c) can be taken away during the Emergency through Presidential order 
(d) none of the above 
Ans. (b)
3.According to the Indian Constitution there should be no discrimination in public places on grounds only of 
(a) religion, race, caste, sex or place of birth 
(b) religion, race, caste, place of birth or residence 
(c) religion, race, caste, sex or nationality 
(d) religion, race, sex, descent or place of birth 
Ans. (a)

4.Civil and political equality gives citizens: 
(a) right to vote and right to be elected without any distinction of caste, religion, sex, property, etc. 
(b) right to vote and right to be elected without any distinction of age, caste, creed or sex 
(c) equal opportunity for taking part in elections 
(d) the right to occupy highest office in the State irrespective of qualifications 
Ans. (a)
5.Cultural and Educational rights include: 
(a) Right of minorities to establish and administer their educational institutions 
(b) Right of minorities to promote their language 
(c) Right against discrimination for admission to educational institutions on the grounds of religion, race or caste 
(d) All of these 
Ans. (d)
6.Which one of the following is not a right listed in the Constitution? 
(a) Equality in matters of appointment under State 
(b) Denial of special treatment for all sections including women, children and backward classes
(c) Abolition of titles other than academic and military distinctions 
(d) All the above are part of the Constitution 
Ans. (b)

7.The granting of fundamental rights to citizens aims at ensuring
(a) an independent judiciary 
(b) socialistic government 
(c) individual liberty 
(d) none of these 
Ans. (c)
8.Which fundamental right is concerned with abolition of social distinctions? 
(a) Right to equality 
(b) Right against exploitation 
(c) Right to life and liberty 
(d) Cultural and educational rights
Ans-(a)
9.The Fundamental Rights have the sanction of 
(a) the Supreme Court 
(b) the Constitution 
(c) majority opinion 
(d) the Government 
Ans. (b)
10.How can the Fundamental Rights be protected by a citizen? 
(a) By approaching the Supreme Court which will issue appropriate writs against the authority 
(b) Parliament will take note of such violations and tell the courts 
(c) The Executive will inform the Courts 
(d) It is automatically protected 
Ans. (a)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD