Latest SSC jobs   »   Chemistry Quiz Based on NCERT for...

Chemistry Quiz Based on NCERT for SSC 2016

Chemistry Quiz Based on NCERT for SSC 2016_40.1
1. The major ingredient of leather is 
A.  Carbohydrate
B.  Polymer
C.  Collagen
D. Nucleic acid
Ans. C
2. The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is 
A.  Nitrogen pentoxide
B.  Nitric oxide
C.  Nitrous oxide
D.  Nitrogen dioxide
Ans. A
3. A polymeric substance used to make parachute is 
A.  Rayon
B.  Terylene
C.  Cotton
D.  Viscose
Ans. D
4. Charcoal is 
A.  Hygroscopic
B.  Crystalline
C.  Amorphous
D.  None of these
Ans. C
5. Cooking oil can be converted into vegetable ghee by the process
of 
A.  Oxidation
B.  Hydrogenation
C.  Distillation
D.  Crystallization
Ans. B
6. The concept of an electrolyte in water was described by
A. Arrhenius
B. Ohm
C. Debye
D. Faraday
Ans. A
7. The chief source of aluminium is 
A. Cargolite
B.  Bauxite
C.  Haematite
D.  Feldspar
Ans. B
8. Which of the following substance is highly plastic? 
A.  Clay
B.  Mica
C.  Quartz
D.  Granite
Ans. A
9. Another name for mercurous chloride is 
A.  Amalgam
B.  Calomel
C.  Plaster of paris
D.  Blue vitriol
Ans. C
10. Which one of the following is a synthetic fibre? 
A.  wool
B.  Cotton
C.  Polyester
D.  Silk

Ans. C