Science Quiz Based on NCERT for SSC CPO 2016


1. Polythene is industrially prepared by the polymerization of —
A.methane
B.styrene
C.acetylene
D.ethylene

2. Combustion is a process by which —
A.heat is produced
B.light is produced
C.heat and light both are produced
D.None of these

3. PVC is obtained by the polymerisation of —
A.propane
B.vinyl chloride
C.styrene
D.Acetylene

4. The process by which an organic compound breaks down into simpler compounds on heating to high temperature is known as —
A.Aromatisation
B.Polymerisation
C.Pyrolysis
D.Reduction

5. The hydrogenation of the vegetables oils takes place in the presence of finely divided —
A.aluminium
B.charcoal
C.silica
D.nickel

6. In which of the following processes light energy is converted into chemical energy?
A.Respiration
B.Fermentation
C.Photosynthesis
D.Photorespiration

7. Rusting of iron involves —
A.oxidation
B.reduction
C.decomposition
D.displacement

8. LPG contains —
A.Butane and isobutene
B.Butane and Propane
C.Isobutene and Propane
D.Butane, Isobutene and Propane

9. The hormone which stimulates milk production in mammal is known as —
A.Glucagon
B.prolactin
C.progesterone
D.oestrogen

10. Antidiuretic hormone (ADH) —
A.inhibits the secretion of growth hormone by the pituitary
B.inhibits the rate of heart beat
C. Causes the muscular walls of the arterioles to contract that simulates the reabsorption of water from the kidney tubules.
D. causes an increase in the blood pressure

Answers
1. D
2. C 
3. B
4. C 
5. D
6. C
7. A
8. B
9. B
10. C

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?