Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1
1. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons
from the surface of a metal when_____?
A. It is heated
B. It is placed in strong electric field
C. Electron of suitable velocity impinge on it
D. Light of suitable wavelength falls on it
Ans. D
2. The gas used in a refrigerator is_______?
A. cooled down on flowing
B. heated up on flowing
C. cooled down when compressed
D. cooled down when expanded
Ans. D
3. The ultrapure metal is obtained by________?
A. calcination
B. sublimation
C. zone refining
D. None of these
Ans. c
4. Which of the following is plaster of paris?
A. Ferrous
Sulphate
B. Zinc
Sulphate
C. Sodium
Carbonate
D. Calcium
Sulphate
Ans. D
5. If the temperature
inside a room is increased, the relative humidity will______?
A. increase
B. decrease
C. remain unchanged
D. none of these
Ans. B
6. Which of the following unit is used to measure the speed of ship?
A. Fathom
B. Knot
C. Carat
D. Barrel
Ans.  B
7. Which instrument is used to measure
the quantities of heat ?
A. Chronometer
B. Commutator
C. Cyclotron
D. Calorimeter
Ans. D
8. Which mineral’s layer protect enamel?
A. Flourine
B. Iodine
C. Iron
D. Calcium
Ans. A
9. Blood of an organism with an open circulatory called?
A. Haemoglobin
B. Haemophilia
C. Haemolymph
D. None of these
Ans. C
10. Why valves are present in veins?
A. Allow Backflow of blood
B. To prevent backflow of blood
C. Veins move blood away from the heart 
D. none of the above
Ans. B