History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. Chinese traveller Hiuen-Tsang studied at the University of
A) Taxila 
B) Vikramshila
C) Magadh 
D) Nalanda
Ans 1. D

2. Vikramshila Mahavihara was established by the ruler of
A) Pushyabhuti Dynasty 
B) Barman Dynasty
C) Sen Dynasty 
D) Pala Dynasty
Ans 2. D

3. The Red Fort of Delhi was built by
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Jahangir
(d) Sher Shah Suri
Ans 3. (b)
4.  The Simon Commission was appointed in
(a) 1927
(b) 1928 
(c) 1929
(d) 1930
Ans 4. (a)

5.  Who is the founder of Mahabalipuram?
(a) Rajaraja Chola
(b) Mahendra Varman 
(c) Narasimha Varman
(d) Narasimha Chola
Ans 5. (c)

6.  Who was the founder of All India Muslim League?
(a) Shaukat Ali Khan
(b) Nawab Saleem Ullah Khan
(c) Liyaqat Ali Khan
(d) Mohammad Ali Jinnah
Ans 6. (b)

7.  Who was Francisco De Almeida?
(a) Dutch Viceroy in India
(b) Portuguese Viceroy in India
(c) French Viceroy in India
(d) English Viceroy in India
Ans 7. (b)

8.  With whose permission did the English set up their first factory in Surat? 
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans 8. (b)

9. The Chinese pilgrim Fa – Hien visited India during the reign of
(a) Kanishka
(b) Chandragupta I
(c) Chandragupta II
(d) Harshavardhana
Ans 9. (c)

10. Which of the following was the court language during the reign of Akbar?
(a) Hindi
(b) Urdu
(c) Persian
(d) Arabic
Ans: (c)


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD