Latest SSC jobs   »   Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016_40.1

1.In which part of the Constitution details of Citizenship are mentioned?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Ans (b)

2.Under which of the following conditions are citizenship be provided in India?
1. One should be born in India
2. Either of whose parents was born in India
3. Who has been ordinary resident of India for not less than five years
Select the correct answer using the codes given below:
Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) Either 1 or 2 or 3
Ans. (d)

3.Which country accepted the policy of Dual Citizenship?
(a) India
(b) Canada
(c) Australia
(d) U.S.A.
Ans. (d)

4.Consider the following statements:
The creation of a new State in India from an existing State involves the consent of the—
1. Supreme Court
2. Legislature of the State Concerned
3. President
4. Parliament
Which of the statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)

5.According to the National Human Rights Commission (NHRC) Act, 1993, who amongst the following can be its Chairman?
(a)Any serving judge of the Supreme Court
(b)Any serving judge of the High Court
(c)Only a retired Chief Justice of India
(d)Only a retired Chief Justice of High Court
Ans.(c)


6.Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul of the constitution’?
(a)Right to freedom of religion
(b)Right to property
(c)Right to equality
(d)Right to constitutional remedies
Ans.(d)


7.Which of the following is NOT a Fundamental Right?
(a)Right against Exploitation
(b)Equal pay for equal work
(c)Equality before law
(d)Right to freedom of Religion
 Ans. (b)

8.Which one of the following subjects comes under the common jurisdiction of the Supreme Court and the High Court?
(a)Mutual disputes among States
(b)Dispute between Centre and State
(c)Protection of the Fundamental Rights
(d)Protection from the violation of the Constitution
Ans. (C)

9.A writ issued by the judiciary enquiring upon the executive to do what it should have done within its stipulated powers is called:
(a)Habeas Corpus
(b)Mandamus
(c)Prohibition
(d)Quo Warranto
Ans. (b)


10. Under the Directive Principles of State Policy, up to what age of children they are expected to be provided free and compulsory education?
(a) 14 years
(b) 15 years
(c) 16 years
(d) 18 years
Ans (a)

11. By which Amendment Act of the Constitution of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Right wherever they come into conflict?
(a) 40th
(b) 42nd
(c) 44th
(d) 46th
Ans. (b)

12. Which of the following is NOT included in the Directive Principles of State Policy?
(a) Prohibition of liquor
(b) Right to work
(c) Equal wage for equal work
(d) Right to information
Ans. (d)

13. Which one of the following is a Directive Principle of State Policy?
(a) The State shall endeavor to protect and improve the environment
(b) The State shall not deny to any person equality before law
(c) The state shall not discriminate against any person on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
(d) Untouchability enforcement
Ans. (a)

14. Under the Constitution of India, which one of the following is NOT a Fundamental Duty?
(a) To vote in public elections
(b) To develop the scientific temper
(c) To safeguard public property
(d) To abide by the Constitution and respect its ideals
Ans. (a)

15. Which one of the following is a Fundamental Duty in India?
(a) Separation of judiciary from executive
(b) To value and preserve the rich heritage of our composite culture
(c) Free and compulsory education for children
(d) Abolition of Untouchability
Ans. (b)

Polity Quiz for SSC CGL 2016_50.1
Polity Quiz for SSC CGL 2016_60.1
Polity Quiz for SSC CGL 2016_70.1
Polity Quiz for SSC CGL 2016_80.1