Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1.Administration and control of scheduled areas and tribes is given in which  Schedule of indian constitution ?
(a)5th
(b)1st
(c)2nd
(d)3rd

Ans-(a)


2.The President holds office for a term of five years

(a) From the date of his election
(b) From the date of his entering the office
(c) From a date specified in the Constitution
(d) From a data notified by the Election Commission
Ans. (b)

3.The Constitution
(a) Is silent on the President’s re-election to the office
(b) Allows re-election of a person to the President’s post 
(c) Restricts a person to remain President for only two terms
(d) Has been amended to allow a person only one term as President
Ans. (b)

4.The Vice-President of India is 
(a) Chairman (ex-officio) of the Lok Sabha
(b) Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) President of the Red Cross 
Ans. (b)

5.The basic difference between the Fundamental Rights and Directive Principles is 
(a) Fundamental Rights are positive while Directive Principles are negative 
(b) Directive Principles are given precedence over Fundamental Rights by the Courts in all cases 
(c) Fundamental Rights are justiciable while Directive Principles are not 
(d) None of the above 
Ans. (c)

6.Which of the following are a Directive Principle of State Policy? 
I. Equal pay for equal work for men and women 
II. Equal right to an adequate means of livelihood 
III. Abolition of untouchability 
IV. Proper and  human condition of work 
Codes: 
(a) I, II, III, IV (b) I, II, IV 
(c) I, II, Ill  (d) Only III 
Ans. (b)

7.The qualifications essential to become a member of the Legislative Assembly do not include: 
(a) citizenship of India 
(b) age of 25 years 
(c) non-holding of office of profit under central or State government 
(d) being a graduate 
Ans. (d)

8.The minimum age for the membership of the Council of States is: 
(a) 45 years
(b) 30 years 
(c) 35 years 
(d) 21 years
Ans. (b)

9.Which of the following matters can never be discussed in a State Legislature?
I.The autonomy of States
II.The conduct of any High Court Judge
III.The conduct of the Governor
(a) I
(b) II
(c) III
(d) II and III

Ans. (b)

10.Which one of the following Bills must be passed by each house of the Indian Parliamentary separately by special majority?  
(a). Ordinary Bill
(b). Money Bill
(c).Finance Bill
(d). Constitution Amendment Bill
Answer : d.

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD