POLITY Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016



1. Which Constitutional article defines the work of Administrative Tribunal—
(A) Article 323A
(B) Article 233B
(C) Article 223B
(D) None of the above
Ans.(A) 

2. Which Constitutional Institution conducts elections of Parliament and State Legislatures and to the offices of President and Vice-President—
(A) State Election Commission
(B) Provisional Election Commission
(C) Election Commission
(D) None of the above
Ans.(C)

3. Who acts as the Chairman of the Election Commission after appointment as Election Commissioner—
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Appointment Officer
(D) Chief Election Commissioner
Ans.(D)

4. In which article of the Constitution of India has the Joint Sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha been provided ? 
(A) Article 101 
(B) Article 108 
(C) Article 133 
(D) Article 102 
Ans: B

5. Separation of the Judiciary from the Executive has been provided in which of the following parts of the Indian Constitution ? 
(A) The Preamble 
(B) The Fundamental Rights 
(C) The Directive Principles of State Policy 
(D) The Seventh Schedule 
Ans: C

6. A Money Bill passsed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within— 
(A) 10 days 
(B) 14 days 
(C) 20 days 
(D) 30 days 
Ans: B

7. The first woman judge to be appointed to Supreme Court was— 
(A) Rani Jethmalani 
(B) Anna George Malhotra 
(C) M. Fathima Beevi 
(D) Leila Seth 
Ans: C

8.Who is known as the sculptor of the constitution of India?
(a) Rajendra Prasad 
(b) V.V. Giri
(c) B.R. Ambedkar 
(d) Dr. S. Radhakrishnan
Ans : C

9.What are the qualifications of a judge of the High Court?
(a) Should have held a judicial office for not less than ten years
(b) Should have been advocate in a High Court for not less ten years
(c) Either 
(d) Neither
Ans : C

10.What are the qualifications of a member of Parliament?
(a) A citizen of India
(b) Not less than 25 years of age
(c) An elector of any parliamentary constituency
(d) All of the above
Ans : D

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD