Biology Quiz Based on "CELL" for SSC 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Biology Quiz Based on “CELL” for...

Biology Quiz Based on “CELL” for SSC 2016

Biology Quiz Based on "CELL" for SSC 2016_40.1
1. Which of the following is/are not present in prokaryotic cell?
A. nuclear membrane
B. mitochondria
C. lysosomes
D. All
Ans. D
Not only the nuclear membrane absent, cell organelles like mitochondria, lysosomes, endoplasmic reticulum, chloroplast, nucleolus, etc are also not present in prokaryotic cells.

2. Which of the following helps in the process of photosynthesis?
A. Chromoplasts
B. Leucoplasts 
C. Chloroplasts 
D. None of the above
Ans. C
Chloroplast helps in the process of photosynthesis.

3. Centriole present in which of the following?
A. mitochondria
B. Centrosome 
C. lysosomes
D. Chloroplasts 
Ans.B
Small body lying above the nucleus in the animal cell, Consists of two small granules called centrioles.

4.  Which of the following is/are the types of cell division?
A. Mitosis
B. Meiosis
C. Both (A) and (B)
D. None of the above 
Ans. C
the types of cell division:
1. Mitosis
2. Meiosis

5. Which of the following is the function of Leucoplast?
A. help in photo-synthesis
B. provide colour to the flowers and the fruits.
C. help in the storage of food 
D. none of the above
Ans. C
It help in the storage of food. 

6. Which of the following is/are the non-living part of the cell?
A. Vacuoles 
B. Granules 
C. Lysosomes 
D. Both (A) and (B)
Ans. D
Vacuoles and granules are the non-living part of the cell.

7. Which of the following is/are the function of Plasma membrane?
A. allows only selected substances to pass in and out of the cell
B. Protects cell from injury. 
C. Maintains shape of cell. 
D. All
Ans. D
All are the functions of plasma membrane.

8. The longest cell in human body is-
A. Liver cell
B. Nerve cell
C. Muscles cell
D. None of these
Ans. B
The longest cells are neurons (nerve cells) with a length of 90cm-100cm linking the central nervous system (brain and spinal cord) to other parts of the body.

9. Leucoplast found in mainly-
A. Cell of stem
B. Cells of root
C. Cells of leaf
D. Cells of flower
Ans. B
Leucoplast-> A colorless plastid in the cytoplasm of plant cells around which starch collects. a starch-storing colorless plastid in the cells of roots and underground or internal plant parts.

10. Mitochondria is absent in-
A. Bacteria
B. Yeast
C. Fungi
D. Green algae
Ans. A
An organelle found in large numbers in most cells, in which the biochemical processes of respiration and energy production occur. It has a double membrane, the inner part being folded inwards to form layers (cristae).


Biology Quiz Based on "CELL" for SSC 2016_50.1

Biology Quiz Based on "CELL" for SSC 2016_60.1
Biology Quiz Based on "CELL" for SSC 2016_70.1
Biology Quiz Based on "CELL" for SSC 2016_80.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?