Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. Who among the following holds office during the pleasure of the President?
(a) Speaker of Lok Sabha 
(b) Prime Minister 
(c) Election Commissioner 
(d) Governor
ANS-(d)

2.Under the Constitutution, the residuary powers vest with the 
(a) Union Government 
(b) State Government 
(c) President 
(d) Supreme Court 
Answer:(a) Union Government

3.The residuary powers mean the 
(a) Powers shared between the Union and State Governments 
(b) Powers related to country’s external affairs 
(c) Powers related to country’s internal affairs 
(d) Powers not included in any of the three Lists. 
Answer:(d) Powers not included in any of the three Lists.

4. The election Commision dose not conduct the elections to the 
(a) Lok Sabha 
(b) President’s election 
(c) Rajya Sabha
 (d) Local Bodies 
Answer:(d) Local Bodies 

5. The President’s Rule in a state means that the state is ruled by 
(a) A caretaker government 
(b) The Chief Minister nominated by the President 
(c) The Governor of the State 
(d) The President directly 
Answer: (c) The Governor of the State 

6. When the Vice President officiates as President, he draws the salary of.
(a) President 
(b) Member of Parliament
(c) Chairman of Rajya Sabha 
(d) Both (a) & (c)
Answer : (a) President 

7. Who can initiate impeachment proceedings against the President of India?
(a) Only Lok Sabha 
(b) Rajya Sabha
(c) Any Vidhan Sabha 
(d) Either House of Parliament
Ans-(d) Either House of Parliament

8. The Union Council of Ministers consists of
(a) Prime Minister
(b) Cabinet Ministers
(c) Cabinet Ministers and Chief Ministers of the States
(d) Cabinet Ministers, Ministers of State and Deputy Ministers
Ans.(d)

9. Which of the following is the correct chrono-logical order of the Prime Ministers in India?
I. Indira Gandhi 
II. Jawaharlal Nehru
III. Morarji Desai 
IV. Charan Singh
(a) I, II, III, IV 
(b) II, III, I, IV
(c) II, 1, III, IV 
(d) III, II, IV, I
Ans-(c) II, 1, III, IV 

10.How many times the President of India can seek re-election to his post?
(a) Once 
(b) 2 times
(c) 3 times 
(d) Any number of times
Ans-(d) Any number of times

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD