Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_40.1

1.If ‘×’ means ‘÷’, ‘-’ means ‘×’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘+’ means ‘-’ then
25 × 5 ÷ 7 + 2 = ?
(a) 20
(b) 30
(c) 10
(d) 15

Ans. (c) After changing sings according to the question, the new equation will be:
=25 ÷ 5 + 7 – 2 
=5+ 7 – 2 = 10


2.If ‘×’ means ‘÷’, ‘-’ means ‘×’, ‘÷’ means ‘+’ and ‘+’ means ‘-’ then 
35 + 5 ÷ 84 × 4 + 1 = ?
(a) 72
(b) 40
(c) 84
(d) 50
Ans. (d) After changing signs according to the question, the new equation will be:
=35 – 5 + 84 ÷ 4 – 1 
=30 + 21 – 1
=50

3. If ‘A’ means ‘-’, ‘B’ means ‘÷’, ‘C’ means ‘+’ and ‘D’ means ‘×’ then – 
7 D 16 B 2 A 46 C 10 = ?
(a) 20
(b) 15
(c) 65
(d) 0
Ans. (a) After changing signs according to the question, the new equation will be:
=7 × 16  ÷ 2 – 46 + 10
=7 × 8 – 36
=20 

4. If ‘-’ means ‘+’, ‘+’ means ‘-’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘×’ then which of the following will be the correct equation? 
(a) 4728 ÷ 4 + 1000 – 8 ×  2 = 198
(b) 4728 × 4 – 1000 + 8  ÷ 2 = 198
(c) 4728 + 4 × 1000 – 8  ÷ 2 = 198
(d) 4728 × 4 + 1000 – 8  ÷ 2 = 198
Ans. (d) After changing signs according to the question,  the new equation will be:
Here,
=4728 ÷ 4 – 1000 + 8 × 2 
=182 – 1000 + 16
=182 + 16
=198

5. If ‘+’ means ‘÷’, ‘×’ means ‘-’, ‘÷’ means ‘×’ and ‘-’ means ‘+’ then 
27 + 3 ÷ 4 – 8 × 12 = ?
(a) 32
(b) 42
(c) 26
(d) 85
Ans. (a) After changing signs according to the question, the new equation will be:
=27 ÷ 3 × 4 + 8 – 12 
= 9 × 4 + 8 – 12 
= 36 + 8 – 12 = 44 – 12 = 32 


6. If A = 26, GUN = 27, then CAR = ?
(a) 24
(b) 27
(c) 59
(d) 58
Ans. (c) Clearly, each letter is represented by the numeral denoting its position from the end of the English alphabet i.e. Z = 1, Y = 2, ……, M = 14, ……, B = 25, A = 26. 
Then, SUN = G + U + N = 20 + 6 + 13 = 39.
So, CAR = C + A + R = 24 + 26 + 9 = 59.

7. If DOLL = 65, TOY =21 , then SOMEONE will be equal to 
(a) 103
(b) 100
(c) 102
(d) 99
Ans. (a) In the given code, Z = 1, Y = 2, X = 3, ……, C = 24, B = 25, A = 26.
So, DOLL = 23 + 12 + 15 + 15 = 65 and TOY = 7 + 12 + 2  = 21.
Similarly, SOMEONE = S + O + M + E + 0 + N + E = 8 + 12 + 14 + 22 + 12 + 13 + 22 = 103. 

8. If J = 10 and HEALTH= 9, how will you code DRESS?
(a) 13
(b) 15
(c) 28
(d) 41
Ans. (a) We have : A = 1, B = 2, C = 3, ……, Y = 25, Z = 26. 
Clearly, the code for a word is obtained by dividing the sum of the individual values of its letters by the number of letters in the word. 
Thus, HEALTH =(H + E + A + L + T + H)/6=(8 + 5 + 1 + 12 + 20+8)/6=54/6=9.
So, DRESS =(D+ R +E +S + S)/5=(4 + 18 + 5 + 19+19)/5=65/5=13. 


9. If ACNE can be coded as 3, 7, 29, 11, then HIGH will be coded as 
(a) 17, 29, 19, 17 
(b) 17, 19, 15, 17
(c) 17, 31, 21, 17
(d) 17, 31, 19, 17 
Ans. (b) In the given coding system, we have :

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_50.1

So, the code for HIGH is 17, 19, 15, 17


10. If REAL is coded as 3 and IMPLY as 4, then what is the code for JOURNALIST?
(a) 6
(b) 8
(c) 9
(d) 10 
Ans. (c) Clearly, each word is coded by the numeral which is 1 less than the number of letters in the 
word.
Since there are 10 letters in the word JOURNALIST, so required code = 10– 1 = 9. 

Directions (Q.11-15): Read the following information and answer the questions given below it:
(i) Seven students A, B, C, D, E, F and G take a series of tests.
(ii) No two students get similar marks. 
(iii) G always scores more than A.
(iv) A always scores more than B.
(v) Each time either C scores the highest and E gets the least, or alternatively D scores the highest and F or B scores the least.

11. If D is ranked sixth and B is ranked fifth, which of the following can be true?
(a) G is ranked first or fourth
(b) C is ranked second or third 
(c) A is ranked second or fifth 
(d) F is ranked third or fourth 
Ans. (d) 
In terms of scores, we have : G > A, A > B i.e. G > A > B. 
If C scores the highest, we have C > …… > E.
If D scores the highest, we have D > …… > B or D > …… > F.
If D is ranked sixth and B is ranked fifth, we have:
⃞>⃞>⃞>⃞>B > D >⃞
In this case, C will rank of highest and thus E will rank the least.
Thus, we have :C >⃞>⃞>⃞> B > D > E.

Also, the order G > A > B will be maintained i.e. G and A will have second, third or fourth places. So, statements (a), (b) and  (c)  cannot follow. Thus, (d) is the answer. 

12. If C gets most, G should be ranked not lower than 
(a) Second 
(b) Third 
(c) Fourth 
(d) Fifth 
Ans. (c)
In terms of scores, we have : G > A, A > B i.e. G > A > B. 
If C scores the highest, we have C > …… > E.
If D scores the highest, we have D > …… > B or D > …… > F.
If C ranks highest, E ranks lowest and occupies seventh place. Since G always ranks above A and 
B, so in the maximum, A and B will occupy fifth and sixth places. Thus, G will not rank lower than fourth.

13. If C is ranked second and B is ranked fifth, which of the following must be true?
(a) D is ranked third 
(b) E is ranked sixth
(c) A is ranked sixth 
(d) G is ranked fourth 
Ans. (b)
In terms of scores, we have : G > A, A > B i.e. G > A > B. 
If C scores the highest, we have C > …… > E.

If D scores the highest, we have D > …… > B or D > …… > F.
If C is ranked second, D will rank first and B or F lowest. But B ranks fifth. So, F ranks lowest. Also, the order G > A > B will be followed.
So, the arrangements will be D > C > G > A > B >⃞> F.
Thus, the sixth place will be occupied by E.
14. If D is ranked second and F is ranked third ,which of the following can be true?
(a) F gets more than G
(b) G gets more than D
(c) A gets more than C
(d) A gets more than G
Ans. (a)
In terms of scores, we have : G > A, A > B i.e. G > A > B. 
If C scores the highest, we have C > …… > E.
If D scores the highest, we have D > …… > B or D > …… > F.
If D ranks second, C ranks first, F ranks third and E ranks lowest. The order G > A > B will be followed. So, the arrangement will be C>D>F>⃞>⃞>⃞> E.
Clearly, statements (b), (c) and (d) cannot follow. So, the answer is (a).


15. If G is ranked fifth, which of the following must be true?
(a) D scores the highest
(b) C is ranked second 
(c) E is ranked third 
(d) B is ranked fourth 
Ans. (a)
In terms of scores, we have : G > A, A > B i.e. G > A > B. 
If C scores the highest, we have C > …… > E.
If D scores the highest, we have D > …… > B or D > …… > F.
If G ranks fifth, A and B coming before G will occupy sixth and seventh places respectively i.e. B ranks least. So, D will score the highest.


Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_60.1

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_70.1

Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_80.1



Reasoning Quiz For SSC CGL 2016_90.1


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?