Latest SSC jobs   »   Science Quiz for SSC CGL 2016,...

Science Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL

Science Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL_40.1



1. Which one of the following is not a mixture –

(a) air
(b) mercury
(c) milk
(d) cement
Ans – (b)
2. Among the given nutrients. Milk is a poor source of –
(a) calcium
(b) protein
(c) carbohydrate
(d) vitamin C
Ans – (c)
3. Oxygen and ozone are –
(a) allotropes
(b) isomers
(c) isotopes
(d) isobars
Ans – (c)
4. Which of the following is an element ?
(a) alumina
(b) brass
(c) graphite
(d) silicon
Ans – (d)
5. Which one of the following mixture is homogeneous ?
(a) starch and sugar
(b) methanol and water
(c) graphite and charcoal
(d) calcium carbonate and calcium bicarbonate
Ans – (c)
6. Which one of the following substances does not have a melting point –
(a) bromine
(b) sodium chloride
(c) mercury
(d) glass
Ans – (d)
7. How many electrons are there in Na+
(a) 1
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Ans – (d)
8. Which one among the following is the heaviest ?
(a) 1 mole of water molecules
(b) 1 mole of ammonia molecules
(c) 1 mole of sodium atoms
(d) 1 mole of hydrogen molecules
Ans – (c)
9. How many moles are there in 140 g of Si (atomic mass of silicon is 28) –
(a) 5
(b) 10
(c)  28
(d) 140
Ans – (d)
10. Which one of the following elements is the poorest conductor of heat ?
(a) sodium
(b) lead
(c) zinc
(d) mercury
Ans – (a)