Geography Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO and CHSL


1.Name the largest natural lake in England
A.Ullswater
B.Bassenthwaite Lake
C.Windermere Lake
D. Llangorse Lake
Ans-C.Windermere Lake

2.Is the Tropic of Cancer in the northern or southern hemisphere
A. northern
B.southern
C.both
D.none
Ans-A. northern

3.Vaduz is the capital of which country
A.Switzerland
B.Austria
C.Serbia
D.Liechtenstein
Ans-D.Liechtenstein

4.Which of the following groups of rivers in india are likely to show the least erosional activity?
A) Himalayan rivers
B) Those rising in the Great Plain of India
C) The thin streams flowing into the Arabian Sea
D) The east-ward flowing peninsular rivers
Ans-D) The east-ward flowing peninsular rivers 

5.The Baglihar Hydroelectric Power Project  is based on which one of the following rivers?
A) Beas
B) Chenab
C) Ravi
D) Sutlej
Ans-B) Chenab

6.The ________  part of india receives maximum insolation
A) northern
B) eastern
C) western
D) southern
Ans- D) southern 

7.Gujarat is noted for the cultivation of 
A) Cotton
B) Sugarcane
C) Saffron
D) Jute
Ans- A) Cotton 

8.Naharkatiya oil fields are located in 
A) Tripura
B) West-Bengal
C) Assam
D) Madhya Pradesh
Ans-C) Assam 

9.The _______ Lake of India has very high salinity
A) Sambhar (Rajasthan)
B) Wular ( J & K)
C) Chilka (Orissa)
D) Pulicut ( Tamil Nadu)
Ans-A) Sambhar (Rajasthan) 

10.Malabar is covered by which types of vegetation
A) Mountain forest
B) Thorn
C) Tropical deciduous
D) Tropical evergreen
Ans-D) Tropical evergreen 


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD