Latest SSC jobs   »   Science Quiz for SSC CGL,SSC CHSL,...

Science Quiz for SSC CGL,SSC CHSL, SSC CPO

Science Quiz for SSC CGL,SSC CHSL, SSC CPO_40.1
1. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of–
A methane 
B styrene
C acetylene
D ethylene 

(Answer : D) 

2. Which of the following elements is non-radioactive?
A Uranium 
B Thorium
C Plutonium 
D Zirconium 

(Answer : D)

3. Which of the following is in liquid form at room temperature ?
A Cerium 
B Sodium
C Francium 
D Lithium 

(Answer : C) 

4. The total amount of energy assimilated by plant during photosynthesis is called as:
a Gross primary production 
b Gross tropic energy
c Biomass
d Net primary production

(Answer: A)

5. Acromegaly is caused by irregular secretion of 
A Pituitary
B Adrenal
C Thyroid
D Pancreas

(Answer: A. Pituitary)

6. Movement of cell against concentration gradient is called 
A osmosis
B active transport
C diffusion
D passive transport

(Answer: B. Active transport)

Explanation: Active transport, this is the only transport method that can move species against their concentration gradient (from low to high concentration). Facilitated diffusion only moves species down their concentration gradient from high to low concentration.

7.The primary source of carbohydrates are ?
A marine animals
B crude oil
C plants
D coal-far

Answer: D. coal-far

8.Who discovered the Polio vaccine ?
A Louis Pasteur
B Jonas Salk
C Konrad Zuse
D Eli Whitney

Answer: B. Jonas Salk Explanation: Two polio vaccines are used throughout the world to combat poliomyelitis (or polio). The first was developed by Jonas Salk through the use of HeLa cells and first tested in 1952.

9.The largest part of the human brain is ?
A Medulla oblongata
B Cerebellum
C Cerebrum
D Mid-brain

Answer: C. Cerebrum Explanation: The cerebral hemispheres (the cerebrum) form the largest part of the human brain and are situated above other brain structures. They are covered with a cortical layer (the cerebral cortex) which has a convoluted topography

10. The lining of marrow cavity is called ?
A Episteum
B Periosteum
C Endosteum
D Sarcolemma

Answer: C. Endosteum

Explanation: The medullary cavity (medulla, innermost part) is the central cavity of bone shafts where red bone marrow and/or yellow bone marrow (adipose tissue) is stored; hence, the medullary cavity is also known as the marrow cavity. Located in the main shaft (cortical bone) of a long bone (diaphysis) (consisting mostly of compact bone), the medullary cavity has walls composed of spongy bone (cancellous bone) and is lined with a thin, vascular membrane (endosteum). However, the medullary cavity is the area inside any bone (long, flat, etc.) that holds the bone marrow.