POLITY Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1. The Constitution of India was adopted on—
(a) 26th January 1950
(b) 26th January 1949
(c) 26th November 1949
(d) 15th August 1947
Ans. c


2. Who presided over the first meeting of the Indian constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Sachchidananda Sinha
(c) B.R. Ambedkar
(d) H.V. KamathAns
Ans. b

3. Who among the following had moved the objective resolution which formed the basis of the  Preamble of the Constitution of India in the Constituent Assembly on Dec 13, 1946?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Rajendra Prasad
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Jawahar Lal Nehru
Ans. d

4. The Constitution of India was completed on:
(a) February 11, 1948
(b) November 26, 1949
(c) January 26, 1950
(d) None of these
Ans. b

5. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the constitution of:
(a) USA
(b) Canada
(c) United Kingdom
(d) Ireland
Ans. b

6. Which of the following was the biggest source for the Constitution of India?
(a) The Government of India Act, 1919
(b) the Government of India Act, 1935
(c) the Indian Independence Act, 1947
(d) None of the above
Ans. b


7. What can be the maximum interval between two Sessions of Parliament?
(a) 3 months
(b) 4 months
(c) 6 months
(d) 9 months
Ans. c

8. In order to be recognized as an official opposition Group in the parliament, how seats should it have?
(a) 1/3rd of the total strangth
(b) 1/4th of the total strength
(c) 1/6th of the total strength
(d) 1/10th of the total strength
Ans. d


9. Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament?
(a) Attorynet-General of India
(b) Chief Justice of India
(c) Chief Election Commissioner of India
(d) Comptroller and Auditor-General of India
Ans. a

10. The Speaker’s vote in the Lok Sabha is called
(a) Casting Vote
(b) Sound Vote
(c) Direct Vote
(d) Indirect Vote
Ans. a



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD