Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1

1.Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A.Phosphorous
B.Bromine
C.Chlorine
D.Helium
Ans-B

2 What is laughing gas?
A.Nitrous Oxide
B.Carbon monoxide
C.Sulphur dioxide
D.Hydrogen peroxide
Ans-A

3.Which among of the following metal pollute the air of a big city?
A.Copper
B.Chromium
C.Lead
D.Cadmium
Ans-C

4. Bell metal is an alloy of?
A.nickel and copper
B.zinc and copper
C.brass and nickel
D.tin and copper
Ans-D

5. Soda water contains?
A.carbonic acid
B.sulphuric acid
C.carbon dioxide
D.nitrous acid
Ans-C

6.The most important ore of aluminium is
A.galena
B.calamine
C.calcite
D.bauxite
Ans-D

7.The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
A.osmosis
B.deliquescence
C.efflorescence
D.desiccation
Ans-B

8.The average salinity of sea water is?
A.3%
B.3.5%
C.2.5%
D.2%
Ans:  B

9.Which of the following is in liquid form at room temperature?
A.Lithium
B.Sodium
C.Francium
D.Cerium
Ans: C

10.Radium is obtained from which mineral?
A.Rutile
B.Haematite
C.Limestone
D.Pitchblende
Ans:D