Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 9th June

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on. World Oceans Day observed on-
विश्व महासागर दिवस समुद्र की रूपरेखा को बढ़ाने में और इस अद्भुत संसाधन को संरक्षित करने में मदद करने के लिए अधिक भागीदारी को प्रेरित करता है, हम सभी इस पर निर्भर करते हैं. विश्व महासागर दिवस पर मनाया गया-
(a) 12th June
(b) 09th June
(c) 08th June
(d) 05th June

Show Answer

Ans.(c)
Sol. On June 8th each year, we celebrate the ocean, its importance in our lives, and how we can protect it. World Oceans Day helps raise the profile of the ocean and inspire more involvement in helping to conserve this amazing resource we all depend on.




Q2. Which state government has launched a “Business First Portal” recently.
हाल ही में किस राज्य सरकार ने “बिजनेस फर्स्ट पोर्टल” लॉन्च किया है।
(a) Assam/ असम
(b) Kerala/ केरल
(c) Gujarat/ गुजरात
(d) Punjab/ पंजाब

Show Answer

Ans.(d)
Sol. In a major step to give a big push towards the ease of doing business in Punjab, the state government has launched a “Business First Portal”. It was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora in Jalandhar.




Q3. Name the state government, which has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system recently?
किस राज्य सरकार ने स्नातक (यूजी) पाठ्यक्रमों में सेमेस्टर सिस्टम को दूर करने का फैसला किया है और हाल ही में वार्षिक परीक्षा प्रणाली पर वापस लौट आया है?
(a) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Jharkhand/ झारखंड

Show Answer


Ans.(a)
Sol. The Himachal Pradesh government has decided to do away with semester system in undergraduate (UG) courses and revert to annual examination system.

Q4. Minister of State for Defence, Dr Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north ___________ to the nation. 
राज्य रक्षा मंत्री डॉ सुभाष भामरे ने उत्तर ___________ में चुंगथांग के पास थेंग में एक राजमार्ग सुरंग शुभारंभ की है.
(a) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(b) Tripura/ त्रिपुरा
(c) Nagaland/ नागालैंड
(d) Sikkim/ सिक्किम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Minister of State for Defence, Dr, Subhash Bhamre has dedicated a highway tunnel at Theng near Chungthang in north Sikkim to the nation. The tunnel will benefit the tourism and rapidly propel the growth of the state.

Q5. Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to ___________ rupees will be implemented through the DBT mode from the current financial year. 
रिज़र्व बैंक ने कहा है कि ___________ रुपए तक के अल्पकालिक फसल ऋण पर ब्याज सब्सिडी योजना वर्तमान वित्तीय वर्ष से डीबीटी मोड के माध्यम से लागू की जाएगी।
(a) one lakh
(b) three lakhs
(c) five lakhs
(d) seven lakhs
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to three lakh rupees will be implemented through the Direct Benefit Transfer (DBT) mode from the current financial year.

Q6. RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. In which year Gold Monetisation Scheme was launched?
आरबीआई ने इसे अधिक आकर्षक बनाने के लिए गोल्ड मुद्रीकरण योजना (जीएमएस) में बदलाव किए हैं. गोल्ड मुद्रीकरण योजना किस वर्ष शुरू की गई थी?
(a) 2016
(b) 2014
(c) 2013
(d) 2015

Show Answer
Ans.(d)
Sol. RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. The revamping of the scheme is aimed at enabling people to open a hassle-free gold deposit account. Gold Monetisation Scheme was launched in November 2015.

Q7. Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get-?
युवा मामले और खेल मंत्री राज्यवर्धन राठौर ने मेधावी खिलाड़ियों को पेंशन के ऊपर संशोधन को मंजूरी दे दी है. पेंशन के ऊपर संशोधन के बाद, ओलंपिक / पैरा-ओलंपिक खेलों में पदक विजेता को मिलेंगे?
(a) Rs. 20,000
(b) Rs. 30,000
(c) Rs. 10,000
(d) Rs. 50,000

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Under the revision, the rate of pension has been doubled of the existing rate of pension on winning medals in international sports events. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get Rs. 20,000 while a gold medallist at World Cup/World Championship in Olympic and Asian Games disciplines will get Rs.16,000.

Q8. Who has become the first batter from India to score 2000 runs in T20I cricket? 
टी 20 अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट में 2000 रन बनाने वाला भारत का पहला बल्लेबाज कौन है?
(a) Suresh Raina/ सुरेश रैना
(b) Rohit Sharma/ रोहित शर्मा
(c) Mithali Raj/ मिथाली राज
(d) Virat Kohli/ विराट कोहली

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Indian cricketer Mithali Raj has become the first batter from the country to score 2000 runs in T20I cricket. She achieved the feat during India’s Women’s T20 Asia Cup match against Sri Lanka in Kuala Lumpur. Mithali has now scored 2015 runs in 74 T20Is with the help of 14 half-centuries. She has a decent average of 38.01 with the highest score of 76 not out.

Q9. Name the player, who’s phenomenal batting form has fetched him the BCCI’s best cricketer award for two seasons?
शानदार बल्लेबाजी फॉर्म जारी रखने वाले खिलाड़ी का नाम बताएं जिन्हें दो सत्रों के लिए बीसीसीआई के सर्वश्रेष्ठ क्रिकेटर का पुरस्कार दिया है?
(a) Hardik Pandya/ हार्दिक पांड्या
(b) Rohit Sharma/ रोहित शर्मा
(c) Yuvraj Singh/ युवराज सिंह
(d) Virat Kohli/ विराट कोहली

Show Answer
Ans.(d)
Sol. India captain Virat Kohli’s phenomenal batting form has fetched him the BCCI’s best cricketer award for two seasons, while World Cup stars Harmanpreet Kaur and Smriti Mandhana were chosen for the women’s equivalent of the honour, the Board announced.

Q10. Which State government has decided to invest 107 crore rupees to check erosion at vulnerable areas along the banks of the Ganga and the Padma recently?
किस राज्य सरकार ने हाल ही में गंगा और पद्मा के किनारे कमजोर इलाकों में क्षरण की जांच के लिए 107 करोड़ रुपये निवेश करने का फैसला किया है?
(a) Bihar/ बिहार
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Odisha/ उड़ीसा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The West Bengal Government has decided to invest 107 crore rupees to check erosion at vulnerable areas along the banks of the Ganga and the Padma. A stretch of 15 kilometres will be concretised, to prevent erosion. The work will be completed by March next year.

Q11. Nepal’s Chief of the Army Staff (COAS) General ______________ is on a six-day visit to India.
नेपाल के सेनाध्यक्ष (सीओएएस) जनरल ______________ भारत की छह दिवसीय यात्रा पर है।
(a) Sushil Koirala/ सुशील कोइराला
(b) Bidhya Devi Bhandari/ बिध्य देवी भंडारी
(c) Rajendra Chhetri/ राजेंद्र छेत्री
(d) Khadga Prasad Sharma Oli/ खड़गा प्रसाद शर्मा ओली

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Nepal’s Chief of the Army Staff (COAS) General Rajendra Chhetri is on a six-day visit to India. He is visiting India at the invitation of COAS General Bipin Rawat.

Q12. President Ram Nath Kovind gave West Bengal Governor __________________ additional charge of Tripura Governor, during the absence on leave of Tathagata Roy.
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने तथगता रॉय की छुट्टी पर अनुपस्थिति के दौरान त्रिपुरा राज्यपाल के पश्चिम बंगाल के राज्यपाल __________________ को अतिरिक्त प्रभार दिया।
(a) Keshari Nath Tripathi/ केशरी नाथ त्रिपाठी
(b) Satya Pal Malik/ सत्य पाल मलिक
(c) SC Jamir/ एससी जामिर
(d) Draupadi Murmu/ द्रौपदी मुर्मू

Show Answer
Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind gave West Bengal Governor Keshari Nath Tripathi additional charge of Tripura Governor, during the absence on leave of Tathagata Roy.

Q13. Andhra Pradesh Chief Minister ________________ stated that the state was now Open Defecation Free (ODF) as it had achieved its goal of constructing 2.77 lakh individual toilets. 
आंध्र प्रदेश के मुख्यमंत्री ________________ ने कहा कि राज्य अब खुला में शौच से मुक्त (ओडीएफ) था क्योंकि उसने 2.77 लाख व्यक्तिगत शौचालयों का निर्माण करने का लक्ष्य हासिल किया था.
(a) Pinarayi Vijayan/ पिनाराय विजयन
(b) Edappadi K Palaniswami/ एडप्पादी के पलानिसवामी
(c) HD Kumaraswamy/ एचडी कुमारस्वामी
(d) N Chandrababu Naidu/ एन चंद्रबाबू नायडू 

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu stated that the state was now Open Defecation Free (ODF) as it had achieved its goal of constructing 2.77 lakh individual toilets. Naidu who was traveling through Chittoor district unveiled a plaque in Tirupati to honour the achievement.

Q14. Recently, President Ram Nath Kovind has distributed LPG connections to 20 beneficiaries under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Raj Bhavan in- 
हाल ही में, राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने राजभवन में प्रधान मंत्री उज्ज्वल योजना के तहत 20 लाभार्थियों को एलपीजी कनेक्शन वितरित किए हैं-
(a) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(b) Tripura/ त्रिपुरा
(c) Nagaland/ नागालैंड
(d) Sikkim/ सिक्किम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind has distributed LPG connections to 20 beneficiaries under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Raj Bhavan in Agartala, Tripura.

Q15. Direct Benefit Transfer or DBT is an attempt to change the mechanism of transferring subsidies launched by Government of India on- 
प्रत्यक्ष लाभ हस्तांतरण या डीबीटी भारत सरकार द्वारा शुरू की गई सब्सिडी को स्थानांतरित करने की व्यवस्था को बदलने का प्रयास है
(a) 1st January 2017
(b) 1st January 2016
(c) 1st January 2015
(d) 1st January 2013
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Direct Benefit Transfer or DBT is an attempt to change the mechanism of transferring subsidies launched by Government of India on 1 January 2013.





You may also like to read :




  

  

ssc-cgl