Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam: 16 May


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions With Detailed SolutionsTo make you learn English Grammar and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. RIBALD
(a) Attractive
(b) Refined
(c) Indifferent
(d) Vulgar
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Ribald: a person coarse or lewd in appearance, speech, writing, or thought.
Vulgar: lewdly or profanely indecent.
Hence Ribald and Vulgar are synonyms to each other.


Q2. FESTAL
(a) Sad
(b) Merry
(c) Serious
(d) Annoying
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Festal: relating to or characteristic of a celebration or festival.
Merry: cheerful and lively.
Hence Festal and Merry are synonyms to each other.



Directions (3-4): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q3. BELIE
(a) Argue
(b) Admire
(c) Adore
(d) Justify
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Belie: fail to fulfil or justify.
Hence Belie and Justify are antonyms to each other.



Q4. WISTFUL
(a) Conversant
(b) Esoteric
(c) Forlorn
(d) Blithe
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. WISTFUL: having or showing a feeling of vague or regretful longing.
Blithe: happy or carefree.
Hence Wistful and Blithe are antonyms to each other.


Directions (5-8): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q5. Questions will be answered by a __________ of experts.
(a) group
(b) staff
(c) band
(d) panel
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Panel: A panel is a small group of people who are chosen to do something, for example to discuss something in public or to make a decision. Hence option D is correct.

Q6. Being well qualified, he has good __________ in the profession.
(a) prospectus
(b) prospective
(c) prospects
(d) perspectives
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Prospect (noun): the possibility or likelihood of some future event occurring.
Prospective (adj.): expected or expecting to be the specified thing in the future.
Prospectus (noun): a printed booklet advertising a school or university giving details of a share offer for the benefit of investors.
Perspective: a point of view.
Hence option C fits in the context as the sentence demands a noun to be filled not an adjective.


Q7. The principal was __________ through some papers when I went there to meet him.
(a) shearing
(b) sneering
(c) shuffling
(d) shelving
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Shuffle: rearrange by sliding over one another quickly.
Hence Option C fits in the context.

Q8. The bank clerk tried to __________ money from his friend’s account.
(a) empower
(b) embellish
(c) embroil
(d) embezzle
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Embezzle: to appropriate (something, such as property entrusted to one's care) fraudulently to one's own use.
Hence Option D fits in the context.

Directions (9-10): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q9. Bacteria is probably (a) / the most common form (b) / of life on Earth (c) / No error (d)
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Replace ‘is’ by ‘are’ as Bacteria is plural.
Bacterium is singular.


Q10. It is not surprising (a) / that her death cast (b) / a pall of gloom over all those (c) / who came in contact with her (d)
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Replace ‘came’ by had come.
When two incidents took place in past, the first incident is denoted by Past Perfect Tense i.e. (had + V3).



Directions (11-13): In the following questions, the 1st sentences of the passage are numbered 1 and the rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

Q11. He reached his office at 10.00 a.m. and 
(P) no sooner
(Q) than there was a huge explosion
(R) had he got out of the car
(S) and it went up in flames.
(a) PQRS
(b) PRQS
(c) RPQS
(d) RPSQ
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Option B makes the passage meaningful.


Q12. When you
(P) which one is closest in meaning
(Q) read the four sentences in your text book and decide.
(R) to the statement you have heard
(S) hear a statement,
(a) SRPQ
(b) SQPR
(c) SPQR
(d) QPSR
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option B makes the passage meaningful.

Q13. Modi led the BJP in the 2014 general election,
(P) since 1984
(Q) the first time a single party
(R) had achieved this
(S) which gave the party a majority in the Lok Sabha,
(a) PRQS
(b) RSQP
(c) QSPR
(d) SQRP
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Option D makes the passage meaningful.

Directions (14-15): In the following question, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q14. To show one’s teeth
(a) To face difficulties
(b) To adopt a threatening attitude
(c) To be humble to people
(d) To ridicule
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer.

Q15. Be in the mire
(a) Be under debt
(b) Be in love
(c) Be uneasy
(d) Be in difficulties
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct answer.

You may also like to read:





  
  


No comments