General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 10th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Adolf Hitler, the _____ Politician was responsible for genocide of millions of Jews.
एडॉल्फ हिटलर, _____ राजनेता लाखों यहूदियों के नरसंहार के लिए जिम्मेदार था.
(a) German / जर्मन
(b) French / फ्रेंच
(c) Austrian / ऑस्ट्रियन
(d) British / ब्रिटिश
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Adolf Hitler was a German politician who was the leader of the Nazi Party, Chancellor of Germany from 1933 to 1945 and Führer of Nazi Germany from 1934 to 1945.

Q2. Prithviraj Chauhan married _________. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal.
पृथ्वीराज चौहान ने अपने दुश्मन जयचंद्र गहदवाल की बेटी _________ से विवाह किया था.
(a) Krishnavati / कृष्णवती
(b) Purvavati / पूर्वावती
(c) Somyukta / सोम्युकता
(d) Saumyavati / सौमवती
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Sanyukta, also known as Sanyogita, Sanjukta, or Samyukta, is a character in the medieval heroic romance Prithviraj Raso. According to the text, she was the daughter of Jaichand, the King of Kannauj. 

Q3. __________ is the 2017 Oscar Winner for Best Foreign Language Film. 
सर्वश्रेष्ठ विदेशी भाषा फिल्म के लिए 2017 ऑस्कर विजेता _________है.
(a) The Salesman / द सेल्समैन
(b) Embrace of the Serpent / एमब्रेस ऑफ़ द सर्पेंट
(c) Mustang / मस्टेंग
(d) A War / अ वॉर
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Iranian drama The Salesman won the Oscar for best foreign-language film.  

Q4. If a ball is thrown up, which of the following does not change?
यदि एक गेंद ऊपर फेंक दी जाती है, तो निम्न में से कौन सा नहीं बदलता है?
(a) Acceleration / त्वरण
(b) Speed / गति
(c) Potential energy / स्थितिज ऊर्जा
(d) Distance / दूरी
Show Answer
Ans.(a)
Sol.This acceleration is nothing but the acceleration due to gravity caused by gravitational pull or force exerted by the earth on the ball. It’s value is generally taken as 9.8 m/s^2.


Q5. What is the maximum number of Members of the Rajya Sabha?
राज्यसभा के सदस्यों की अधिकतम संख्या क्या है?
(a) 150
(b) 200
(c) 250
(d) 300
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership of Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members.

Q6. What does the wheel in the National Flag represent?
राष्ट्रीय ध्वज में चक्र किसका प्रतिनिधित्व करता है?
(a) Speed / गति
(b) Truth / सत्य
(c) Growth / विकास
(d) Future / भविष्य
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The "Ashoka Chakra" in the centre of the white is the wheel of the law of dharma. Truth or satya, dharma or virtue ought to be the controlling principle of those who work under this flag. Again, the wheel denotes motion. There is death in stagnation.

Q7. K Srikanth has won Arjuna Award for which sport in India?
के श्रीकांत ने भारत में किस खेल के लिए अर्जुन पुरस्कार जीता है?
(a) Badminton बैडमिंटन
(b) Billiards बिलियर्ड्स
(c) Boxing / बॉक्सिंग
(d) Chess / चेस
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Srikanth Kidambi is an Indian badminton player. 

Q8. Who is the author of the book “A Life Less Ordinary : A Memoir”?
"ए लाइफ लेस आर्डिनरी : ए मेमोयर" पुस्तक का लेखक कौन है?
(a) Salman Rushdie / सलमान रुश्दी
(b) Arundhati Roy / अरुंधती रॉय
(c) Baby Halder / बेबी हैल्डर
(d) Rohinton Mistry / रोहिंटन मिस्त्री
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Baby Halder is an Indian domestic worker and author, whose acclaimed autobiography Aalo Aandhari describes her harsh life growing up and as a domestic worker, later translated into 21 languages, including 13 foreign languages.


Q9. Arya Samaj was founded by-
आर्य समाज की स्थापना किसके द्वारा की गई?
(a) Swami Vivekanand /स्वामी विवेकानंद
(b) Swami Dayanand Saraswati /स्वामी दयानंद सरस्वती
(c) Sachidanand /सचिदानंद
(d) Swami Narayan /स्वामी नारायण
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Arya Samaj is an Indian Hindu reform movement that promotes values and practices based on the belief in the infallible authority of the Vedas. The samaj was founded by the sannyasi Dayananda Saraswati on 7 April 1875.

Q10. In which state was the Panchayati Raj first introduced?
पंचायती राज किस राज्य में पहली बार पेश किया गया था?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Bihar  / बिहार
(c) Punjab / पंजाब
(d) Haryana  / हरियाणा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Panchayat Raj system was first adopted by the state of Rajasthan in Nagaur district on 2nd Oct 1959.

Q11. Which state has smallest land area?
किस राज्य का भू- भाग सबसे कम है?
(a) Kerala / केरल
(b) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
(c) Goa / गोवा
(d) Assam / असम
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Goa is a state in western India with coastlines stretching along the Arabian Sea. 

Q12. Which is the warm ocean current?
 इनमें से समुद्री गर्म धारा कौन सी है?
(a) Labrador/  लैब्राडोर
(b) Oyashio  / ओयशियो
(c) Canary / कैनरी
(d) Gulf Stream / खाड़ी स्ट्रीम
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Along the east coast of the U.S., the Gulf Stream carries warm water from the equatorial region to the North Atlantic Ocean, keeping the southeast coast relatively warm.


Q13. Which country is the leading producer of Uranium?
यूरेनियम का अग्रणी उत्पादक देश कौन सा है?
(a) Australia ऑस्ट्रेलिया
(b) Kazakhstan / कज़ाखस्तान
(c) USA / यूएसए
(d) Japan / जापान
Show Answer
Ans.(b)
Sol.At one time Canada was the largest uranium producer in the world, but it lost that place to Kazakhstan in 2009.

Q14. Who was the first Woman President of Congress?
कांग्रेस का पहली  महिला अध्यक्ष कौन थी?
(a) Annie Besant / एनी बेसेंट
(b) Sarojini Naidu / सरोजिनी नायडू
(c) Usha Mehta / उषा मेहता
(d) Madam Cama / मैडम कामा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Annie Besant was the first woman president of INC.

Q15. Which Governor General was associated with Doctrine of Lapse?
कौन सा गवर्नर जनरल व्यपगत सिद्धांत से सम्बंधित था?
(a) Lord Dalhousie / लार्ड डलहौजी
(b) Lord Lytton / लॉर्ड लिट्टन
(c) Lord Hastings / लॉर्ड हेस्टिंग्स
(d) Lord Cornwallis / लॉर्ड कॉर्नवालिस
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The doctrine of lapse was an annexation policy applied by the British East India Company in India before 1858.The policy is most commonly associated with Lord Dalhousie, who was the Governor General of the East India Company in India between 1848 and 1856.


You may also like to read:





    

No comments