General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 16th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Which of the following is also known as the Biochemical Laboratory of the Human Body?
निम्नलिखित में से कौन सा मानव शरीर के बायोकेमिकल प्रयोगशाला के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Small Intestine/ छोटी आंत
(b) Brain / मस्तिष्क
(c) Pancreas/ अग्नाशय
(d) Liver / लीवर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The liver's main job is to filter the blood coming from the digestive tract, before passing it to the rest of the body. The liver also detoxifies chemicals and metabolizes drugs. As it does so, the liver secretes bile that ends up back in the intestines. The liver also makes proteins important for blood clotting and other functions.

Q2. Bandhavgarh National Park is in which state?
बांधवगढ़ राष्ट्रीय उद्यान निम्न में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Chhattisgarh / चंडीगढ़
(c) Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
(d) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Bandhavgarh National Park is one of the popular national parks in India located in the Umaria district of Madhya Pradesh. Bandhavgarh was declared a national park in 1968.

Q3. How many steps are there in Suryanamaskar?
सूर्य नमस्कार में कितने चरण हैं?
(a) 24
(b) 12
(c) 6
(d) 3
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sun Salutation or more popularly known as Surya Namaskar is a set of asanas that massages, detoxifies, and stimulates almost every organ of the human body and brings suppleness to the spine.

Q4. Who proposed Continental drift theory?
महाद्वीपीय बहाव सिद्धांत का प्रस्ताव किसने दिया?
(a) Alfred Wegener / अल्फ्रेड वेजेनर
(b) Alfred Worwick / अल्फ्रेड वॉर्विक
(c) Alfred Hanks / अल्फ्रेड हैंक्स
(d) Alfred Mane / अल्फ्रेड माने
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Continental drift was a theory that explained how continents shift position on Earth's surface. Set forth in 1912 by Alfred Wegener, a geophysicist and meteorologist.


Q5. What is the capital of Canada?
कनाडा की राजधानी कौन सी है?
(a) Wellington / वेलिंगटन
(b) Canberra / कैनबरा
(c) Oslo / ओस्लो
(d) Ottawa / ओटावा
Show Answer
Ans.(d)


Q6. First Leader of opposition in Lokshabha was _____.
लोकसभा में विपक्ष के पहले नेता _____ थे.
(a) B. R. Ambedkar / बी आर अम्बेडकर
(b) A. K. Gopalan / ए के गोपाल
(c) S Radhakrishnan / एस राधाकृष्णन
(d) Vallabhbhai Patel / वल्लभभाई पटेल
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Ayillyath Kuttiari Gopalan popularly known as A. K. Gopalan or AKG, was an Indian communist leader. A.K.G was a Communist who showed how the avenues of parliamentary democracy could be utilized for advancing the cause of the people.The Leader of the Opposition is the politician who leads the official opposition in either House of the Parliament of India.

Q7. The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of West Bengal is
पश्चिम बंगाल की संसदीय सीटों (राज्यसभा) की संख्या कितनी है?
(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 31
Show Answer
Ans.(b)

Q8. ________ recommended change in the structure and working of BCCI.
________  ने BCCI के कार्य और संरचना में परिवर्तन की सिफारिश की.
(a) Lodha committee / लोधा समिति
(b) Parekh committee / पारेख समिति
(c) Sena committee / सेना समिति
(d) Akhil committee / अखिल समिति
Show Answer
Ans.(a)
Sol.After advent of IPL, match fixing and corruption has become a more common notion in the cricket of India. This is the reason why Supreme Court interfere in this matter and appoint Lodha committee to give final verdict for IPL scandal and recommendations for reforms in BCCI. In July, Lodha committee submitted its report and put a ban of 2 years on both franchises Chennai Super Kings and Rajasthan Royals. Further in January 2016, Lodha Committee submitted its report for reforms in BCCI.


Q9. Who wrote the book "Five Point Someone: What Not to Do at IIT"?
"पांच प्वाइंट समवन : वाट नॉट टू डू एट आईआईटी" किताब किसने लिखी थी?
(a) Jhumpa Lahiri / झुम्पा लाहिरी
(b) Amish Tripathi / अमिश त्रिपाठी
(c) Kiran Bedi / किरण बेदी
(d) Chetan Bhagat / चेतन भगत
Show Answer
Ans.(d)

Q10:World Population Day is observed on which of the following dates?
विश्व जनसंख्या दिवस निम्न में से किस दिन मनाया जाता है?
(a)May 1 / 1 मई
(b) May 11 / 11 मई
(c) July 1 / 1 जुलाई
(d) July 11  / 11 जुलाई
Show Answer
Ans.(d)
Sol.World Population Day, which seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues, was established by the then-Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989, an outgrowth of the interest generated by the Day of Five Billion, which was observed on 11 July 1987.

Q11. The Chemical formula of Cadmium nitrate is _____.
कैडमियम नाइट्रेट का रासायनिक सूत्र __________है. 
(a) Cd(NO₃)₂
(b) CdNO₃
(c) Cd₂(NO₃)₂
(d) Cd₂NO₃
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Cadmium Nitrate. Formula: Cd(NO).

Q12. The common name of hydrogen peroxide is
हाइड्रोजन पेरोक्साइड का सामान्य नाम क्या है?
(a) borax / बोरेक्स
(b) bleach (liquid) / ब्लीच (तरल)
(c) baking soda / बेकिंग सोडा
(d) gypsum / जिप्सम
Show Answer
Ans.(b) Sol.Hydrogen peroxide, (H2O2), a colourless liquid usually produced as aqueous solutions of various strengths, used principally for bleaching cotton and other textiles and wood pulp, in the manufacture of other chemicals, as a rocket propellant, and for cosmetic and medicinal purposes.

Q13. ______________ is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India.  _____________ पुणे, भारत में दि सेंटर फॉर डेवलपमेंट ऑफ़ एडवांस्ड कंप्यूटिंग (C-DAC) द्वारा डिज़ाइन और संकलित की गई सुपरकंप्यूटरों की श्रृंखला है.  (a) PARAM / परम
(b) TITAN / टाइटन
(c) SHAKTI / शक्ति
(d) VIGYAN / विज्ञान
Show Answer
Ans.(a) Sol.C-DAC embarked on its first HPC(High Performance Computing) mission in 1988. Since then, it has delivered a series of supercomputing systems called PARAM series of supercomputers 

Q14. Bharatanatyam is a folk dance of which state? भरतनाट्यम किस राज्य का लोक नृत्य है? (a) Kerala / केरल
(b) Tamil Nadu / तमिलनाडु
(c) Andhra Pradesh / आंध्रप्रदेश
(d) Uttarakhand / उत्तराखंड
Show Answer
Ans.(b) Sol.Bharatanatyam or Bharathanatiyam, is a major genre of Indian classical dance that originated in Tamil Nadu.

Q15. The unemployment created at certain times of the year, when the demand for goods and services are lower than normal, is _____.
वर्षों के कुछ समय में जब माल और सेवाओं की मांग सामान्य से कम होने के कारण सामने आई बेरोजगारी ___________ कहलाती है
(a) Cyclical unemployment / चक्रीय बेरोजगारी
(b) Frictional unemployment / प्रतोरोधात्मक बेरोजगारी
(c) Seasonal unemployment / मौसमी बेरोजगारी
(d) Structural unemployment / संरचनात्मक बेरोजगारी
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Seasonal unemployment occurs when there is a limited need for a type of work to be performed during a particular period of the year, based on factors like deadlines or climate. 


You may also like to read:




    

No comments