Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 12th May

Acid, Bases & Salt Questions

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Goldsmiths uses aqua regia, which is prepared by mixing- 
गोल्डस्मिथ एक्वा रेजी का उपयोग करते हैं, यह किस मिश्रण द्वारा तैयार किया जाता है-
(a) Nitric acid and Sulphuric acid / नाइट्रिक एसिड और सल्फ्यूरिक एसिड
(b) Nitric acid and Hydrochloric acid  / नाइट्रिक एसिड और हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(c) Sulphuric acid and Hydrochloric acid  / सल्फ्यूरिक एसिड और हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(d) Citric acid and Benzoic acid  / सिट्रिक और बेंज़ोइक अम्ल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Aqua Regia is an acidic, corrosive and oxidative mixture of three parts concentrated hydrochloric acid (HCl) and one part concentrated nitric acid (HNO3). It is called aqua regia because it is one of the few acid mixtures that can dissolve the “noble” metals: Gold (Au), Platinum (Pt) and Palladium (Pd).  

Q2. pH value shows the Numeric value of- 
pH मान _______का संख्यात्मक मान दिखाता है.
(a) Quality of chemical used for developing photographic negatives / फोटोग्राफिक नकारात्मक विकास के लिए इस्तेमाल की जाने वाली रासायनिक गुणवत्ता
(b) Analysing the nature of solution acidic or basic  / अम्लीय या मूल समाधान की प्रकृति का विश्लेषण
(c) Analysing the intensity of an earthquake  / भूकंप की तीव्रता का विश्लेषण
(d) Analysing for checking purity of milk  / दूध की शुद्धता की जांच के लिए विश्लेषण
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The pH scale measures the acidity or basicity of a solution. The solution with a pH less than 7 is said to be acidic and solution with the pH greater than 7 is basic or alkaline. The pure water has a pH value 7. The logarithm of the reciprocal of hydrogen ion concentration in gram atoms per litre is measured by pH scale from 0 to 14.

Q3. A solution turns red litmus blue. The pH of solution is- 
एक लाल घोल लिटमस पेपर पर नीले रंग में बदल जाता है. उस घोल का pH मान क्या है?
(a) 7
(b) 1
(c) 5
(d) None of the above  / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(d)
Sol. When a red litmus paper is immersed in a base of alkaline, the red litmus paper turns blue indicating the given solution as alkaline/base. When a blue litmus paper is immersed in an acid, the litmus paper turns red from blue indicating acid. The solution having pH value less than 7 is acidic and the solution having pH value more than 7 would be basic. According to the question, the red litmus paper turns blue which shows alkaline/basic nature of the solution. Thus, it has the pH value more than 7. 

Q4. Which acid is considered as a basic chemical in Industry?
रसायन उद्योग में कौन सा एसिड एक मूल रसायन के रूप में माना जाता है?
(a) H_2 CO_3
(b) HNO_3
(c) H_2 SO_4
(d) HCL
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In the chemical industry, the Sulphuric acid (H_2 SO_4 ) is considered as basic chemical. Sulphuric acid is mainly used in petrochemical industries. It is also used for cleaning purposes in the laboratory.

Q5. An aqueous solution of copper sulphate is acidic in nature because the salt undergoes- 
कॉपर सल्फेट के एक जलीय घोल की प्रकृति अम्लीय है क्योंकि लवण किससे गुजरता है-
(a) dialysis  / डायलिसिस
(b) electrolysis  / इलेक्ट्रोलिसिस
(c) hydrolysis  / हाइड्रोलिसिस
(d) photolysis  / फोटोलिसिस
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Copper sulphate react with water which produces strong acid H_2 SO_4 and work base Cu (OH) as there is a process of hydrolysis. So it is acidic in nature.
CuSO_4+2H_2 O→H_2 SO_4+Cu(OH)_2 

Q6. Which is not a Lewis acid?
 निम्न में से कौन सा लेविस एसिड नहीं है?
(a) AlCl3
(b) BF3
(c) NH3
(d) FeCl3
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Lewis acids are lone pair acceptors. The Lewis bases are lone pair donors. Nitrogen in NH3 has 5 electrons in which 3 of them are involved in bonding. That leaves one lone pair. This lone pair is available for bonding. Therefore, NH3 is a Lewis base. 

Q7. Assertion (A) : To dilute sulphuric acid, acid is added to water and not water to acid. 
सल्फ्यूरिक एसिड को पतला करने के लिए, एसिड पानी में मिलाया जाता है न कि पानी को एसिड में.
Reason (A) : Specific heat of water is very high. 
पानी की विशिष्ट गर्मी बहुत अधिक है
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) / दोनों (A) और (R) सत्य हैं, और (R) (A) का सही स्पष्टीकरण है. 
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A) / दोनों (A) और (R) सत्य हैं, लेकिन (R) (A) का सही स्पष्टीकरण नहीं है.
(c) (A) is true, but (R) is false /  (A) सच है, लेकिन (R) गलत है.
(d) (A) is false, but (R) is true / (A) झूठा है, लेकिन (R) सच है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. In order to dilute Sulphuric acid, is being added into water, which produces heat and energy. The temperature of the mixture does not increase due to the latent heat of water. If water is added into acid then suddenly more heat would be generated which results in increase in the temperature of the mixture. Hence, acid is added to water to dilute Sulphuric acid. Hence, both (A) and (R) are true and (R)  is the correct explanation of (A). 

Q8. Sodawater-obtained by passing carbon dioxide in water is: 
 पानी में कार्बन डाइऑक्साइड गुजरने से प्राप्त सोडावाटर क्या है:
(a) An oxidising agent  / एक ऑक्सीकरण एजेंट
(b) Basic in nature  / प्रकृति में क्षारीय   
(c) Acidic in nature   / प्रकृति में अम्लीय
(d) A reducing agent  / अपचायक कारक
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The carbon dioxide (CO2) gas dissolved in water can cause water to become acidic. The acidity of water from dissolved CO2 can be reduced by a base such as baking soda (Sodium bicarbonate). When carbon dioxide is dissolved in the water, it forms a carbonic acid (H2CO3) by reacting with water (H2O) and remains in dissolved state at high pressure. So, the soda water becomes acidic in nature. 

Q9. Which of the following acid do not contain Oxygen- 
निम्नलिखित में से कौन सा एसिड ऑक्सीजन को धारण नही करता?
(a) Nitric Acid  / नाइट्रिक एसिड
(b) Sulphuric Acid  / सल्फ्यूरिक एसिड
(c) Hydrochloric Acid   / हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(d) All of above  / यह सभी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hydrochloric Acid (HCl) does not contain Oxygen, as it is a mixture of Hydrogen and Chlorine.


 Q10. What is Nila thotha?  
     नीला थोथा क्या है ?
(a) Copper Sulphate  / कॉपर सल्फेट
(b) Calcium Sulphate  / कैल्शियम सल्फेट
 (c) Iron Sulphate   / आयरन सल्फेट
(d) Sodium Sulphate / सोडियम सल्फेट
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Nila thotha is a compound of Copper and Sulphate. Its chemical formula is CuSO4.5H2O. 

Q11. An unknown gas quickly dissolves in water. This gaseous aqueous solution turns red litmus into the blue. This gas produces hydrogen chloride with a white flame. This unknown gas is- 
एक अज्ञात गैस जल्दी से पानी में घुल जाती. यह गैसीय जलीय घोल लाल लिटमस को नीले रंग में बदल देता है. यह गैस एक सफेद लौ के साथ हाइड्रोजन क्लोराइड पैदा करता है. यह अज्ञात गैस कौन सी है-
(a) Sulphur dioxide   /  सल्फर डाइऑक्साइड
(b) Nitric Hydroxide  / नाइट्रिक हाइड्रोक्साइड
(c) Ammonia / अमोनिया
(d) Carbon monoxide /   कार्बन मोनोऑक्साइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The aqueous solution of Ammonia changes the colour of red litmus into blue. Ammonia produces a white flame when it reacts with Hydrochloric acid. 

Q12. Match the following lists by using codes given below. Select the correct answer? 
नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके निम्नलिखित सूचियों का मिलान करें। सही जवाब का चयन करें?
List-I / सूची I               List- II / सूची II
A. Washing soda / वाशिंग सोडा         1. Sodium Hydroxide  / सोडियम हाइड्रॉक्साइड
B. Caustic soda / कास्टिक सोडा   2. Copper Sulphate  / कॉपर सल्फेट
C. Neela thotha / नीला थोथा               3. Sodium Thiosulphate / सोडियम थिओसल्फेट
D. Hypo / हाइपो         4. Sodium Carbonate  / सोडियम कार्बोनेट
Code: A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 1 2 3
(c) 4         2 3 1
(d) 3 2 1 4

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The correctly matched list as follows:
Washing soda - Sodium Carbonate
Caustic soda - Sodium Hydroxide
Hypo - Sodium Thiosulphate
Neela thotha - Copper Sulphate 

Q13. Match the following lists by using codes given below. Select he correct answer? 
नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके निम्नलिखित सूचियों का मिलान करें। सही जवाब का चयन करें?
List-I / सूची I               List- II / सूची II
A. Neela thotha / नीला थोथा          1. Sodium bicarbonate  / सोडियम बाईकार्बोनेट 
B. Epsom salt / सेंधा नमक          2. Sodium Hydroxide / सोडियम हाइड्रॉक्साइड
C. Baking soda/ बेकिंग सोडा                3. Magnesium Sulphate  / मैग्नीशियम सलफेट
D. Caustic Soda / कास्टिक सोडा    4. Copper Sulphate  / कॉपर सल्फेट
Code:/ कोड 
A B C
(a) 3 4 2 1
(b) 4 3 2 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 1 2
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The correctly matched list is as follows:
Neela thotha - Copper Sulphate
Epsom salt - Magnesium Sulphate
Baking soda - Sodium Bicarbonate
Caustic soda - Sodium Hydroxide

Q14. Baking soda is-
बेकिंग सोडा है-
(a) Sodium Chloride  / सोडियम क्लोराइड
(b) Sodium Bicarbonate  / सोडियम बाइकार्बोनेट
(c) Baking Soda / बेकिंग सोडा
(d) Sodium Hydroxide / सोडियम हाइड्रोक्साइड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sodium bicarbonate is also known as Baking Soda. The chemical formula of Sodium Bicarbonate is NaHCO3.

Q15. Which acid is used in photography- 
फोटोग्राफी में कौन सा एसिड प्रयोग किया जाता है?
(a) Formic acid  / फॉर्मिक एसिड
(b) Oxalic acid  / ऑक्सलिक एसिड
(c) Citric acid  / साइट्रिक एसिड
(d) Acetic acid / एसिटिक एसिड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Oxalic acid is used in photography as Ferrous Oxalate. Formic acid is found in ants. Citric acid is found in lemon and Acetic acid is also found in vinegar.

You may also like to read:






  

No comments