Monday, 17 July 2017

The British Rule(IV) | Question based on GA Study Notes: SSC CGL Tier-1 2017


The British Rule

Dear SSC CGL Aspirants, you might have observed that every year a lot of questions are asked from the Chapter "The British Rule(IV)". Keeping in view the importance of the topic, We have provided notes on this topic. Now, it's time to check your knowledge. Based on notes you can answer these questions:

Q1.Who is Known as "father of Local Self Government"?
Ans:Lord Ripon

Q2.Name the college where INC Formed?
Ans:Gokul Das Tejpal Sanskrit Mahavidyalaya, Bombay.

Q3.How many memebers were present at the time of formation of INC?
Ans:72

Q4.Name the First President of INC?
Ans:Mr. Womesh Chandra Bannerjee (W.C. Bannerjee)

Q5.Name the first Muslim President of INC?
Ans:Badruddin Taiyabji

Q6.At which Congress session,Congress split into Extrimist and moderates?
Ans:Surat Session(1907) under Raas Bihari Bose.


Q7.Name the First Indian Women Presidentof INC?
Ans:Sarojini Naidu

Q8.At which congress session Declaration of Purna Swaraj?
Ans:Lahore session

Q9.Name that Railway station where Gandhiji Was thrown out of the train in South Africa?
Ans:St. Pietermaritzburg Railway station.

Q10.In which year Swami Vivekanand Delivered Speech at Chicago?
Ans:1893

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment