00:00:00

1. Jaina Hill is located in which of the following Indian State?
Karnataka
Tamil Nadu
Kerala
Andhra Pradesh

2. South Pacific island nation Samoa, positioned to the east of the International Date Line, on May 2011 decided to forego a day and shift of the time zone on its west. The reason for this shifting is to.

facilitate trade with Australia and New Zealand
facilitate smooth internal administration throughout the country
attain political stability in the country
promote tourism industry in the country

3. Which one among the following is not an important factor of climate of an area?
Longitude
Latitude
Altitude
Distance from the sea

4. The broken hills famous for zinc and lead are located in
Germany
Turkey
Australia
Australia

5. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?
Tropical Moist Forests
Tropical Sub-humid Forests
Tropical Humid Forests
Tropical Dry Forests

Directions (6-8): In the following question, some are correct. Find out which part of a sentence has an error and the number of that part is your answer. If a sentence is free from errors, your answer is (d) i.e. No error
6. We had a lot of difficulty (a) / in finding (b) / the house. (c) No error (d).
a
b
c
d

7. The two first to arrive (a)/ were the lucky recipients (b)/ of a surprise gift. (c) / No error (d).
a
b
c
d

8. His tradition – bound attitude (a) / had to be a constant source of dissatisfaction (b) / among the younger members of the family. (c) / No error (d).
a
b
c
d

Directions (9-10): In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate answers.
9. He drove from Maharashtra…………Karnatake without stopping to rest.
is
to
into
towards

10. If I were…………, I wouldn't accept such treatment.
him
them
he
one

11. 16, 33, 65, 131, 261, (....)
523
521
613
721
Ans: Each number is twice the preceding one with 1 added or subtracted alternatively. So, the next number is (2 x 261 + 1) = 523.

12. 10, 5, 13, 10, 16, 20, 19, (....)
22
40
38
23
Ans: There are two series (10, 13, 16, 19) and (5, 10, 20, 40), one increasing by 3 and the other multiplied by 2.

13. If $ means +, # means –, @ means × and * means ÷, then what is the value of 18 $ 5 @ 5 # 72 * 9?
25
27
35
36

14. .If ‘+’ stands for ‘division’,’÷’ stands for ‘multiplication’,‘×’ stands for ‘subtraction’ and ‘–’ stands for ‘addition’, which one of the following is correct?
24 ÷ 6 × 12 + 3 – 2 = 44
24 × 6 + 12 ÷ 3 – 2 = 45
24 ÷ 6 – 12 + 3 × 2 = 46
24 + 6 ÷ 12× 3 – 2 = 47

15. __ acca __ ccca__ acccc __ aaa
acaa
caaa
ccca
cacc

16. A man sold an item for RS 6,750 at a loss of 25%. What will be the selling price of same item if he sells it at a profit of 15% ?
RS 10,530
RS 9,950
RS 10,350
RS 11,340
None of these
Ans: C.P. of the item = ( 6750 ×100 )/75 = Rs 9000 So, Reqd. S.P. of the item = (9000 × 115)/100=Rs 10350

17. The sum of the circumference of a circle and the perimeter of a rectangle is 132 cm. The area of the rectangle is 112 sq cm and breadth of the rectangle is 8 cm. What is the area of the circle ?
616 sq cm
540 sq cm
396 sq cm
Noe of these
Ans: Length of the rectangle = 112/8 = 14 cm, so perimeter= 44 cm, Circumference= 132-44=88 cm, R = (88 × 7 )/(2 ×22) = 14cm so by area will be 616

18. The ratio between the angles of a quadrilateral is 6 : 3 : 4 : 5. The smallest angle of a triangle is one-fourth the largest angle of the quadrilateral. Largest angle of the triangle is 10° more than second largest angle of the triangle. What is the second largest angle of the triangle ?
80°
60°
70°
50°
Ans: The largest angle of the quadrilateral (6 ×360)/(6+4+3+5) = 120 degrees Smallest angle of the triangle = 120 × 1/4 = 30 degrees If second largest angle of the triangle = (x + 10) So 30+ x+ x+10 = 180 , x = 70 degrees

19. The average marks of nine students in a group is 63. Three of them scored 78, 69 and 48 marks. What are the average marks of remaining six students ?
63.5
64
63
NOT
Ans: answer is 62

20. A boat running upstream takes 640 min to cover a certain distance, while it takes 280 min to cover the same distance running down stream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of water current respectively?
23: 7
22: 9
23: 8
23: 9
Ans: Let boat's rate upstream be x and boat's rate downstream by y. Distance covered in 640 min = = Disance covered in 280 min x * 640 = y * 280 16x = 7y Required Ratio = (y + x)/2 : (y - x)/2 = (y + 7/16y) : (y - 7/16y) = 23 : 9