Tuesday, 2 February 2016

Important Indian Railway Quiz


General Awareness

1.Who discovered circulation of blood in human body? 
A)Edward Jenner
B)Joseph Lister
C)William Harvey
d)Jonon Esals


2The first attempt in printing was made in England by 
A)James Arkwright
B)James Watt
C)William Caxton
D)Isaac Newton

3.Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865? 
A)Edward Jenner
B)Joseph Lister
C)Henry William
d)John Sleeman

4.The credit of inventing the television goes to 
A)Faraday
B)Baird
C)Edison
D)Marconi

5.The credit of developing the polio vaccine goes to 
A)Jonas Salk
B)Alb E. Sabin
C)Selman Waksman
D)None of these



Quant Quiz

6.A tree increases annually by 1/8 th of its height. By how much will it increase after 2(1/2) years, if it stand today 10 ft. high?
A)data insufficient 
B)less than 12 ft.
C)more than 3 ft.
D)more than 2 ft.

7.Seshank borrowed Rs. 20,000 from his friend at 18% per annum simple interest. He lent it to Tony at the same but rate compounded annually. Find his gain after two years.
A)Rs. 648
B)Rs. 836
C)Rs. 324
D)Rs. 704

8.If the compound interest on a certain sum for two years at 10% p.a. is Rs. 2,100 the simple interest on it at the same rate for two years will be
A)Rs. 1,980
B)Rs. 1,760
C)Rs. 2,000
D)Rs. 1,800

9. If 27 is subtracted from a number then it is reduced to 40% of its original. The 1/3rd of the number is ?
a) 15
b) 30
C) 60
D) 75

10. In a mixture of 90 litres, the ratio of milk and water is 4 : 2. How much water should be added to the mixture so that the ratio of milk and water becomes 6 : 4 ?
A) 50
B) 10
C) 40
D) 20

General Intelligence quiz

11 Siva Reddy walked 2 km west of his house and then turned south covering 4 km. Finally,He moved 3 km towards east and then again 1 km west. How far is he from his initial position?
A) 10 km
B) 9 km
C) 2 km
D) 4 km

12.A man walks 6 km to the east and then turn to the south 2 km. Again he turns to the east andwalks 2 km. Next he turns northwards and walks 8 km. How far is he now from his starting point?
A) 18 km
B) 10 km
C) 16 km
D) 12 km

13.Looking at a portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Harsh looking ?
A.) His son
B.) His nephew
C.) His uncle
D.) His cousin

14.Pointing to a photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son."How is Vipul related to the girl in the photograph ?
A.) Father
B.) Brother
C.) Uncle
D.) Cousin

15.In a certain code IMTITJU is written as TMIIUJT. How is TEMREMP written in that code?
A) METERPM
B) METRPME
C) ETRMMEP
D) MTERPME

Answers:
1.C
2.C
3.B
4.B
5.A
6.C
7.A
8.C
9.A
10.B
11.D
12.B
13.A
14.B 

15.B


No comments:

Post a Comment